Fondurile de pensii private au inregistrat castiguri nete in beneficiul tuturor clientilor lor pe parcursul anului 2009, potrivit datelor publicate astazi in Raportul Anual al CSSPP. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au castigat 260 de milioane de lei in beneficiul clientilor lor, in timp ce fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au castigat 20,4 milioane de lei pentru contributori. In total, fondurile de pensii au inregistrat in anul 2009 un profit net de 280 de milioane de lei (66 de milioane de euro), exclusiv in beneficiul clientilor la aceste fonduri de pensii. Aceste sume reprezinta dreptul exclusiv al participantilor si sunt nete de comisioanele de administrare.
Spre deosebire de fondurile de pensii, societatile de administrare a acestor fonduri au inregistrat in cursul anului 2009 pierderi contabile totale de 40,7 milioane de lei (9,6 milioane de euro), reprezentand continuarea efortului financiar de sustinere a sistemului de pensii private din Romania. In perioada 2007-2009, actionarii administatorilor de fonduri de pensii private au investit in Romania sume totale de 500 de milioane de euro pentru startul sistemului si finantarea activitatii de administrare in primii ani. Aceste investitii sunt reflectate contabil ca si cheltuieli si pierderi nete pentru societatile de administrare. Situatia contabila deriva din faptul ca veniturile obtinute din comisioanele de administrare (percepute clientilor) sunt mult mai reduse decat cheltuielile operationale strict necesare pentru a mentine activitatea de administrare la standarde calitative si profesionale ridicate. Astfel, actionarii administratorilor continua sa sustina sistemul de pensii private din Romania „cu bani de acasa”, in conditiile in care nivelul redus al contributiilor, precum si nivelul foarte redus al comisioanelor nu asigura sustinerea financiara a activitatii de administrare.
Potrivit legislatiei sistemului de pensii private din Romania, banii FONDURILOR de pensii (si care apartin exclusiv clientilor) si banii ADMINISTRATORILOR fondurilor de pensii (care apartin actionarilor acestor administratori) sunt complet separati, atat fizic, cat si juridic si contabil. Cu alte cuvinte, nu exista legaturi intre situatiile financiare ale administratorilor si rezultatele financiare ale fondurilor de pensii. Mai precis, pierderile contabile ale administratorilor nu afecteaza in niciun fel profitul obtinut de fondurile de pensii, in beneficiul clientilor.
Aceste precizari sunt necesare mai ales avand in vedere experienta de anul trecut, cand in mod nejustificat au aparut confuzii intre rezultatele financiare ale ADMINISTRATORILOR si cele ale FONDURILOR de pensii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu