Comisia Europeana a infiintat un Grup de Lucru pentru Pensii. Pensiile publice si private devin oficial domeniu de interes comunitar
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO, a infiintat la finele lunii trecute Grupul de Lucru pentru Pensii al Comisiei Europene, format din 5+3 comisari europeni si asistat de cabinetul Presedintelui CE si de Secretariatul General al CE. Scopul noului Grup de Lucru este „de a dezvolta si comunica o abordare la nivelul Uniunii Europene in domeniul pensiilor, pe baza liniei politice a Presedintelui CE. Initiativa noului grup de lucru trebuie pusa in contextul strategiei „Europa 2020” si a nevoii de consolidare fiscala, tinand cont de provocarile si problemele create de imbatranirea populatiei, nevoia de incluziune sociala, asigurarea stabilitatii financiare si a conditiilor macroeconomice, precum si functionarea pietei unice.
Mandatul noului Grup de Lucru incepe prin publicarea unui document numit „EU Green Paper on Pensions” (pana la sfarsitul acestei luni) si va continua, timp de cel putin doi ani, pentru modelarea diferitelor scenarii privind sistemele de pensii din UE (atat publice, cat si private), identificarea zonelor posibile pentru schimb de experienta si coordonare de politici la nivel european, pentru invatarea din „cele mai bune practici europene”, pentru o imbunatatire a supravegherii europene in domeniul politicilor si reformelor nationale din sistemele de pensii si pentru ca UE sa se asigure ca reformele naturale din domeniul pensiilor sunt consecvente cu strategia „Europa 2020”.
„Prin infiintarea acestui Grup de Lucru si setarea mandatului sau de catre Presedintele CE, pensiile devin oficial subiect de interes la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene. Acesta reprezinta un pas urias in directia transformarii pensiilor din domeniu strict national in domeniu de politica europeana, ceea ce inseamna ca Bruxelles-ul va fi in curand cu ochii pe toate statele membre, inclusiv Romania, in ceea ce priveste reforma sistemului public de pensii, dar si dezvoltarea sanatoasa si corecta a sistemului de pensii private.
Speranta noastra este ca acest lucru se va intampla cat mai curand, pentru a ajuta statele membre UE sa constientizeze gravitatea problemei pensiilor si sa mareasca ritmul de dezvoltare a fondurilor private de pensii. De asemenea, ne asteptam ca supravegherea cat mai stricta a Bruxelles-ului sa limiteze spatiul de eroare al unor state care au luat in trecut decizii gresite in domeniul pensiilor, de exemplu afectand pensiile private viitoare pentru peticirea temporara a unor probleme din prezent”, a comentat Crinu ANDANUT, Presedintele APAPR.
„Asociatia noastra va folosi aceasta noua platforma europeana, Grupul CE de Lucru pentru Pensii, pentru a oferi Comisiei perspectiva industriei asupra evolutiilor din sistemul de pensii private din Romania”, a adaugat Presedintele APAPR.
Documentul oficial al CE poate fi consultat aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu