Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 iunie 2009

Intrebare primita prin e-mail-calcul optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua, am si eu o nelamurire cu o pensie de urmas, mama are o pensie de 380ron si indeplineste toate conditiile, 15 ani de convietuire si iesire la pensie la limita de virsta pentru a opta pentru pensia tatalui care dupa recalculare se ridica la suma de 1220 ron, tata este mort din 1997, la ce suma se va ridica pensia mamei? Va multumesc ”.

Raspuns:

“In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
Din cele relatate de dvs. in mail-ul trimis blogului nostru, rezulta ca 50% din pensia tatalui (daca aceasta a fost recalculata conform prevederilor legale), respectiv suma de 610 lei RON, este mai mare decat pensia de limita de varsta a mamei, respectiv 380 lei RON, caz in care pensia de urmas este mai favorabila.
In orice caz, optiunea la pensie de urmas poate fi facuta fara probleme de mama dumneavostra, iar in cazul in care pensia de urmas este mai mica, se va mentine pensia mai favorabila, cea de limita de varsta, casa de pensii instiintandu-va despre acest lucru, prin urmare, mama dvs. nu are nimic de pierdut prin depunerea unei astfel de cereri.

Cu bine,
Specialist pensii.”

2 comentarii:

fane.tractoristu spunea...

buna bunica mea are pensia de dreot de 310 si doresc sa stiu daca poate sa aplice pentru pensia bunicului meu care a fost an armata si a decedat din anu1983si vrea sa stiu daca si cat ai poate da pensia de urmas.

Specialist Pensii spunea...

Raspunsul la intrebarea dv. se gaseste deja in ceea ce am scris in acest articol.
In orice caz, sotul supravietuitor poate face cerere de optiune la pensie de urmas, conform art. 74 din Legea nr. 19/2000, urmand ca sa primeasca pensia mai favorabila, dintre pensia proprie si pensia de urmas.
Cuantumul acesteia din urma nu poate fi stabilit aleatorie, ci este jumatate din cat ar fi avut dreptul sotul decedat.
Sper ca m-am facut inteles, in caz contrar ne puteti trimite alte intrebari.