Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

16 martie 2009

Va creste varsta de pensionare?

Asta scrie pe www.hotnews.ro, astazi:
"Ponderea persoanelor in varsta de peste 65 de ani in totalul celor apte de munca va creste de la 21% in 2008 la 65% in 2060. Aceste cifre ingrijoreaza Bruxelles-ul. In replica, Guvernul ar putea devansa calendarul de crestere a varstei de pensionare, stabilit prin Legea pensiilor. Intentia ar fi ca, de la 1 ianuarie 2014, femeile sa se pensioneze la 63 de ani, iar barbatii, la 65 de ani. In prezent, femeile se pensioneaza la 58 ani si 9 luni, iar barbatii, la 63 de ani si 8 luni. In plus, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare de 10 ani si care au nascut cel putin trei copii, crescandu-i pana la 10 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu unu-trei ani, in functie de numarul copiilor. Derogari de la varsta de pensionare au si persoanele cu handicap, cei care au lucrat in conditii dificile si militarii, scrie Romania Libera. "
Deci cresterea care se are in vedere este a varstei standard de pensionare pentru femei de la 60 de ani, cat este prevazut in Legea nr. 19/2000, la 63 de ani, una substantiala, care va genera nemultumiri. La barbati, varsta de 65 de ani este deja prevazuta.
Gasim in acest articol si o greseala grosolana cu privire la reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut copii. Art 48 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 prevede:
"Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii."
Prin urmare, nu este vorba de un stagiu complet de cotizare de 10 ani, ci de stagiul complet de cotizare pentru femei, care este de 30 de ani, in caz contrar femeile nu pot beneficia de nici o reducere pentru copii.

Niciun comentariu: