Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 iulie 2016

Pensie pentru limită de vârstă cu handicap apărut după începerea activității

Întrebare:
Ma numesc Costinel Stoicescu nascut in 1958 ,am facut 40 ani de vechime(incluzind armata) am handicap accentuat din anul 2008 (8 ani) handicap ce a survenit in timp .
La ce virsta ma pot pensiona?
Pot beneficia de reducere la virsta de pensionare?

Va multumesc

Răspuns:

În conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ”persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
    a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
    b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
    c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.”
Prin urmare, întrucât handicapul accentuat, în cazul dvs., a apărut în 2008, acesta nu este preexistent calității de asigurat și nu vi se poate aplica prevederile art. 58 din lege, menționat mai sus.

Având în vedere datele menționate de către dvs. (vârsta+stagiu de cotizare), aveți dreptul la pensie în următoarele condiții:
- pensie pentru limită de vârstă - 65 de ani (în 2023);
- pensie anticipată parțială - 60 de ani (în 2018).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: