Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 mai 2013

Pensie de urmas sot supravietuitor - incadrare in grad de invaliditate

Intrebare:

Buna seara,
As dori sa stiu daca mama mea, nascuta in octombrie 1959, beneficiaza de pensie de urmas de pe urma tatalui meu
decedat in mai 2005, avand peste 15 ani de casatorie. Mama este casnica, este in intretinerea mea de la moartea tatalui
si este diabetica, hipertensiva, etc.

Multumesc anticipat,
cu respect, A. N.

Raspuns:

Conform art. 83 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, “Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 85, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta în luna octombrie 1959, varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 7 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie de urmaș de la implinirea varstei de 61 de ani si 7 luni, respectiv din luna mai 2021.
Conform art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, “soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an”.
Pentru aceasta, mama dvs. trebuie sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere actele medicale prezentate.
In cazul incadrarii in gradul I sau II de invaliditate, iar tatal decedat indeplinea conditiile pentru acordarea unei pensii (pentru limita de varsta sau de invaliditate), va putea primi pensie de urmas dupa tatal decedat.


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: