Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 septembrie 2011

"Pensiile pe înţelesul tuturor", luni 3 octombrie


După cum s-a anunţat astăzi pe site-ul Adevarul, este destul de probabil ca luni, 3 octombrie, să apară volumul „Pensiile pe înţelesul tuturor", carte editată de Monitorul Oficial.

Cartea o veţi cumpăra împreună cu ziarul, la preţul de 9.99 lei (adică 10 lei).

Şi pentru că este, în primul rând, o carte de autor şi nu una de colecţie a ziarului respectiv, vom prezenta noi pe larg autorii, unii dintre cei mai buni specialişti în pensii de la noi şi pe care, sperăm că doar dintr-o eroare, Adevrul nici măcar nu i-a menţionat, iar coperta a apărut trunchiată, fără numele acestora.

Iată ce scrie despre autori în carte:
"Daniela Ciobotaru

· Şef serviciu în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice-Direcţia Pensii;

· Membru al echipei care a elaborat proiectul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi al echipei care a elaborat Normele de aplicare a acesteia;

· Absolvent de studii economice în cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi;

· Cu o experienţă de peste 20 ani în domeniul stabilirii pensiilor (Oficiul de pensii, Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii Publice).

Ştefan Ene

· Şef serviciu în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice-Direcţia Pensii;

· Membru al echipei care a elaborat Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;

· Absolvent de studii juridice, cu masterat în domeniul dreptului securităţii sociale;

· Cu o experienţă de 10 ani în casele teritoriale de pensii (Casa Judeţeană de Pensii Prahova, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti)."

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,

Va multumim pentru cartea “Pensiile pe intelesul tuturor “2011 este de un real ajutor pentru noi toti care intampinam probleme cu acest sistem de pensionare “defect”.

Numele meu este Grigore Constantinin varsta si impreuna cu o parte din colegi, fosti salariati ai UM Plopeni Prahova si nu numai, apreciem foarte mult faptul ca cineva s-a gandit sa vina in intampinarea problemelor noastre publicand aceasta carte.
Insa avem o mare neclaritate in ceea ce priveste calculul anilor de pensi dupa noua lege 263/2010.

Va redau cazul meu – Grigore Constantin nascut in 26.06.1956, angajat al Uzinii Mecanice Plopeni la 10.01.1974,unde am lucrat fara intrerupere pana in data de 5.11.2010 – adica 36 ani, 9 luni, 6 zile.Din vechimea totala de cotizare excluzand stagiu militar si anume de 1 an si 5 luni si OUG nr 22/2004 – 3 ani.
Pe perioada de 32 ani 4 luni si 2 zile mi s-a acordat prin sentinta civila nr. 704 din 12 aprilie 2011 a tribunalului Prahova citez: “ GRUPA I –a de munca si respective conditii speciale dupa caz in procentele si perioadele mentionate expres de cuprinsul raportului de expertiza ce face parte din prezenta sentinta” , legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila prin nerecurare.
In baza acestei hotarari judecatoresti UM Plopeni a eliberat adeverinta nr 1441 din 24.05.2011 prin care a acordat GRUPA I –a : 25 ani 9 luni si 17 zile ,conditii speciale 6 ani 15 zile si alte sporuri ( spor military , spor vechime, spor fidelitate)

Casa local de pensii Prahova respective Campina prin recenzia nr. 139313 din 27.09.2011 respinge dosarul de pensionare pentru limita de varsta deoarece nu sunt indeplinite prevederile articolului 52 din legea 263/2010, in sensul ca varsta este mai mica decat varsta standard de pensionare si imi emite o anexa cu stagiu de cotizare de 48 ani 9 luni 25 zile din care :
-2 ani 10 luni si 4 zile in conditii normale
-6 ani 2 luni si 11 zile in conditii speciale
-25 ani 9 luni si 17 zile in grupa I – a legea 3/1977
-12 ani 6 luni stagiu aferet grupe / conditii de munca
-1 an 4 luni 29 zile perioade asimilate

Intrebarea este daca perioada in speta 10.01.1974 pana in 2001 numita GRUPA I –a cu 6 luni la an devine dupa noua lege Grupa II-a cu 3 luni la an.
Este posibil asa ceva? Asteptam cu mare nerabdare raspunsul dv si va multumim anticipat.


Cu stima,
Grigore

Adrian spunea...

Sunt inca confuz de sistemul de pensii din Romania. Recent mi-am deschis o afacere ( Intreprindere Individuala ) si desi platesc ptr o pensie privata m-am trezit ca sunt obligat prin lege sa cotizez ptr pensia de stat.

Partea asta sa zicem ca ar fii normala si nu m-ar fii deranjat, insa mergand la casa de pensii mi-a fost zis, sa stau linistit ca desi e obligatorie, poate fii evitata plata aceasta daca figurez ca angajat la sfarsitul anului undeva. Mi se pare ridicol.

Articolul e util dar sunt mult mai multe informatii ce trebuie tratate