Miercuri, 16 martie 2011, peste 80 de studenţi au participat la cel de-al 4-lea seminar din seria întâlnirilor organizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) în cadrul campaniei de informare publică: Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără".
Evenimentul organizat de CSSPP în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti a vizat informarea şi educarea studenţilor asupra importanţei economisirii şi participării la sistemul de pensii private.
Reprezentanţi de top din domeniul pensiilor private, specialişti în investiţii, protecţie socială şi resurse umane au prezentat studenţilor sistemul de pensii private cu accent asupra avantajelor şi siguranţei oferite de acesta, insistând asupra necesităţii economisirii şi construirii unui plan financiar personal. Evenimentul moderat de către Dan ZĂVOIANU, şef serviciu Direcţia de Comunicare şi Relaţii Publice a CSSPP i-a avut ca invitaţi pe domnii Mircea OANCEA, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prof. univ. dr. Marian PREDA, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, Ioan VREME, preşedintele Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, Adrian CODIRLAŞU, membru CFA România şi doamna Dana BURCĂ, consultant HR.
Domnul Mircea OANCEA, preşedintele CSSPP, a deschis evenimentul cu o prezentare a avantajelor sistemului de pensii private punând accent pe necesitatea economisirii din timp şi pe importanţa educaţiei financiare în acest domeniu. „Ponderea celor care aleg în cunoştinţă de cauză şi optează pentru un fond de pensii în sistemul Pilonului II este de 20%, în timp ce 80% sunt repartizaţi aleatoriu. Înainte de demararea campaniei de informare şi educaţie financiară, proporţia era mai mare, undeva la 85-90%. Vrem să îmbunătăţim procesul de aderare continuă în sistemul pensiilor administrate privat. Persoanele care au intrat recent în sistem sunt tineri sub 35 de ani şi vrem să aleagă în cunoştinţă de cauză”, a declarat preşedintele CSSPP, Mircea OANCEA.
Domnul Marian PREDA, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, a explicat studenţilor prezenţi la eveniment că, din punct de vedere financiar, cele mai importante riscuri sunt pierderea capacităţii de muncă prin invaliditate, şomajul şi inadecvarea resurselor materiale la pensionare, într-un moment în care capacitatea de muncă este redusă. „Obişnuinţa de a trăi de pe o zi pe alta, fără a planifica pe termen lung, este o realitate culturală a poporului român. Informaţiile de care dispunem ne arată însă că acest lucru trebuie să se schimbe, chiar foarte repede, pentru că în deceniile viitoare nu va mai fi posibil să trăim aşa, decât dacă ne asumăm riscul unui trai la limita sărăciei”, a afirmat domnul Marian PREDA.
Operatorii din piaţa de pensii private au fost reprezentaţi la întâlnire de Ioan VREME, GENERALI SAFPP. Acesta a explicat motivele pentru care trebuie să acordăm o atenţie permanentă economiilor în cadrul sistemului de pensii private obligatorii, respectiv Pilonul II, odată cu intrarea pe piaţa muncii. De asemenea, Adrian CODIRLAŞU, membru în board-ul CFA România, a vorbit despre avantajele investirii profesioniste a banilor în contextul îmbătrânirii populaţiei, dar şi despre modalităţile în care participanţii pot alege un fond de pensii.
În plus faţă de informaţiile utile desprinse din prezentările vorbitorilor cu privire la necesitatea economisirii, participanţii la seminar au avut ocazia să afle mai multe detalii despre posibilităţile de formare şi training în domeniul pensiilor private şi despre oportunităţile de dezvoltare a carierei, prezentate de Dana BURCĂ, consultant HR.
Pentru data de 14 aprilie 2011, în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB), este programată a 5-a întâlnire a CSSPP şi a invitaţilor săi cu studenţii bucureşteni, după cele organizate la Academia de Studii Economice, Politehnică, Universitatea Hyperion şi Universitatea din Bucureşti.
Până în prezent, aproape 500 de studenţi din cele 4 instituţii de învăţământ superior au participat deja la evenimentele din seria campaniei de informare publică: Învaţă să alegi! Pensia privată, o decizie „tânără".