Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 noiembrie 2010

Informatii inscriere pensie persoana cu handicap accentuat

Intrebare:

„Buna ziua !
Ma numesc D.C. si ma bucur ca exista acest sitte si un specialist in domeniu este dispus sa ne raspunda .Am citit deja cateva raspunsuri ,insa insist asupra unui aspect pe care nu-l inteleg. De ce cei care au cotizat doar o treime din termen ar fi mai avantajati la reducerea varstei de pensionare decat cei care au reusit sa cotizeze 2 treimi din termenul de cotizare ?
Dar daca persoana dovedeste ca are handicap din nastere si totusi a reusit ,chiar are vechime in munca de 25-26 de ani. Are grad de handicap accentuat.
A reusit sa aiba un salariu realizat de-a lungul vremii in permanenta peste cel minim pe economie pe tot parcursul acestei vechimi in munca. De la D.G.A.S.P.C. i s-a spus ca i se aproba oricand ,i se recomanda pensoinarea. Este nascuta la 9 septembrie 1968 si lucreaza neintrerupt din septembrie 1985 . Este femeie.
Intrebarea mea este,in aceste conditii cum se calculeaza cuantumul pensiei ?
Cam cat este valoarea punctului de pensie ?
Sau alta nedumerire a noastra. Aceasta lege inca in vigoare doar pana la 31 decembie 2010 ne este mai favorabila decat cea care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2011 ? Ce ne sfatuiti in acest sens ?
Cu respect D.C. Braila ”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, diferenta dintre stagiile de cotizare necesare pentru inscrierea la pensie si dintre reducerile oferite de actul normativ mai susmentionat, este data de gradul de handicap al persoanei solicitante si anume de gravitatea bolii (este evident ca o persoana cu handicap grav poate realiza cu mult mai greu activitate in munca decat o persoana cu handicap accentuat): pentru persoanele cu handicap grav este necesar a fi indeplinita o treime din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap preexistent, beneficiind in acest sens de 15 de ani de reducere din varsta standard de pensionare, in vreme ce pentru persoanele cu handicap accentuat este necesar a fi indeplinite doua treimi din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap preexistent, beneficiind in acest sens de 10 de ani de reducere din varsta standard de pensionare.


In privinta situatiei concrete prezentate de dvs., va precizam urmatoarele:


Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, respectiv 9 septembrie 1968, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, in vigoare la această dată, iar stagiul complet de cotizare prevazut de lege este de 30 de ani.

Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani), de la data de 9 septembrie 2018.

Cu privire la cuantumul drepturilor de pensie ale acestei persoane, precizam ca atributul calculului acestora este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie, impreuna cu toate actele doveditoare, cu respectarea intocmai a prevederilor legale in vigoare la data depunerii acestuia, respectiv a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, la data intocmirii acestui raspuns.

Cu privire la valoarea punctului de pensie, aceasta este, in acest moment, de 732,8 lei, stabilita incepand cu data de 1 octombrie 2009, prin Legea nr. 19/2009 si prin Legea nr. 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat.

Precizam, de asemenea, ca nu va putem oferi informatii cu privire la viitoarea lege a pensiilor pana la aparitia acestui act normativ in Monitorul Oficial.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mama mea are 60 de ani si are pensie de varsta. Dar are si sindromul Meniere si as dori sa stiu daca are dreptul sa beneficieze de pensie de handicap sau pt insotitor.
va multumesc

Anonim spunea...

am realizat 2/3 din perioada de cotizare in conditii de handicap gr accentuat nu m am nascut asa am dreptul la reducere daca nu cel care a dat legea a fost inteligent ca de fapt toti legiuitori acestei tari