Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 octombrie 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,

Tatal meu a decedat in 1991 cand aveam varsta de 3 ani.
De atunci mama mea beneficiaza de pensia de urmas (eu neavand varsta legala la acea vreme, pensia este acordata pe numele ei, pe talonul de pensie fiind trecut numele mamei mele urmat de TUT,) desi ei nu au fost casatoriti.
Tin sa mentionez ca din 1991 mama mea lucreaza dar am beneficiat de pensie de urmas in continuare.
Momentan urmez cursurile unei facultati.
In fiecare an ma duc sa depun adeverinta de student pentru a beneficia in continuare de ea.
Eu lucrez cu carte de munca si am un salariu mai mare de 1/4 din salariul minim pe economie.

Intrebarile mele:
Daca pensia de urmas vine pe numele mamei mele, conteaza daca eu realizez sau nu venituri impozabile?
Iar in cazul in care se verifica faptul ca realizez venituri si imi cer sa restitui suma primita, in afara de a returna aceea suma, mai sunt si alte posibile riscuri? Aici ma refer la amenda sau posibilitatea intocmirii unui dosar penal pentru nedeclararea faptului ca realizez venituri?

Multumesc anticipat, A.B.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care unul dintre urmasi este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.


Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

In situatia in care nu ati facut aceasta cerere de suspendare a drepturilor de pensie, in momentul constatarii din oficiu a cumulului pensiei cu salariul, casa teritoriala de pensii va emite o decizie de debit, in temeiul careia vor fi retinute drepturile dvs. de pensie de urmas pe o perioada de maxim 3 ani, ce reprezinta termenul general de prescriptie prevazut de lege.

Mentionam ca nu este important, in privinta cumulului pensiei cu salariul, cine incaseaza efectiv drepturile de pensie (respectiv tutorele, adica mama dvs., in cazul dvs.), important fiind in acest sens titularul drepturilor de pensie de urmas, respectiv dvs., in calitate de fiu al persoanei decedate.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

proton spunea...

Buna ziua,

Mama mea este decedata si luam pana acum pensie de urmas de pe urma ei, dar de curand m-am angajat si doresc sa stiu daca mai iau si de acum pensie. Eu sunt in ultimul an la master si am 25 de ani.
Va multumesc.

Specialist Pensii spunea...

Ati primit raspuns la intrebarea dvs. la adresa http://desprepensie.blogspot.com/2010/11/cumul-pensie-de-urmas-cu-salariul.html