Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 noiembrie 2012

Plata pensiei in strainatate



Intrebare:

tatal meu are in tara o pensie de invaliditate de gradu2. as vrea sa i fac  o pensie si aici este  posibil?
ma aflu  in germania  si as dori sa i pot muta aici dosarul de pensie este posibil si ce acte as avea nevoie? I.T.

Raspuns:

1. O noua pensie se poate obtine numai daca titularul realizeaza stagii de cotizare in tara respectiva.

2. Persoana care beneficiaza de pensie plătita de către casele teritoriale de pensii si care nu are domiciliul în Romania, poate opta pentru transferul în străinătate al acestui drept.

Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor se suportă de către beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.
Pentru a transfera pensia tatalui dvs. din România în Germania, trebuie ca tatal dvs. sa transmita la sediul casei teritoriale de pensii, o declaraţie de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care constituie dovada în baza căreia plata drepturilor băneşti se face în străinătate, ca urmare a opţiunii titularului.
Declaraţia de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii.
Declaratia de transfer se transmite la sediul casei teritoriale de pensii, însotita de:
  1. o copie a actului de identitate a titularului care atesta domiciliul actual;
  2. un document care confirma detaliile bancare, respectiv:
• denumirea bancii beneficiarului
• adresa bancii beneficiarului
• codul de identificare bancara (BIC/SWIFT)
• numarul de cont international bancar (IBAN)
Transmiterea declaraţiei de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite şi a documentelor care o însoţesc se poate face şi prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, scanate, transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postate de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.
O astfel de declaraţie puteţi găsi aici.


Cu bine,
Specialist pensii.

20 noiembrie 2012

Cumul pensie de urmas - copil student - cu venituri din salariu

Intrebare:

Tatal meu a murit acum 5 ani,iar eu iau pensie de urmas.Cand s a  facut dosarul pentru penise eu eram minora iar pensia vine pe numele mamei mele.Tatal meu a lucrat in cadrul armatei.Eu sunt studenta in anul 3  iar in fiecare an trimit adeverinta ca sunt studenta si as vrea sa stiu in cazul in care m as angaja as pierde pensia?Va rog frumos sa ma ajutati!
Multumesc anticipat!

Raspuns:

 În conformitate cu prevederile art. 84 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, copiii au dreptul la pensie de urmaş:
 a. - până la împlinirea vârstei de 16 ani;
 b. - până la împlinirea vârstei de 26 de ani – dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, şi fac dovada continuării studiilor la începutul fiecărui an şcolar/universitar;
 c. -pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea a intervenit înaintea vârstelor menţionate anterior.
 Ca regulă generală, spre deosebire de legislatia anterioară, copiii pensionari de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul acestora, nemaifiind interzis cumulul pensiei de urmaş cu salariul în cazul copiilor ale căror drepturi de pensie s-au stabilit conform art. 84 lit. b), menţionat mai sus.
 Astfel, art. 118 alin. (1) din lege precizează:
 „În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
   a) pensionarii pentru limită de vârstă;
   b) nevăzătorii;
   c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
   d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).”


Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie persoana cu handicap accentuat - nevazator

Intrebare:

Buna ziua!
Sunt posesoare a unui certificat de handicap vizual (cod handicap 4 ), GRAD DE HANDICAP ACCENTUAT, nerevizuibil, data dobandirii handicapului congenital, adica din nastere, este trecut ziua mea de nastere, cu un stagiu de cotizare de 23 ani 7 luni 12 zile. Pot beneficia de PENSIE DE LIMITA DE VARSTA CONFORM ART 59 DIN LEGEA 263/2010?
Multumesc anticipat.

Raspuns:

Conform art. 58 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, în funcţie de gradul handicapului, astfel:

b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, aceste persoane beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Conform art. 59 din acelasi act normativ, nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

 În sensul art. 59 din lege, nevăzător este persoana cu acuitate vizuală zero, încadrată în gradul de handicap grav. Dovada statutului de nevăzător se face prin certificat de încadrare în condiţii de handicap emis în condiţiile legii.
  În acest caz, certificatul de încadrare în grad de handicap trebuie să conţină obligatoriu următoarele elemente:
  -data dobândirii handicapului (care poate fi şi ulterioară încadrării în muncă);
  -gradul de handicap grav;
  -termenul de revizuire a gradului de handicap-permanent;
  -menţiunea că certificatul a fost emis în vederea înscrierii la pensie pentru limită de vârstă conform art. 59 din lege.

Prin urmare, o persoana incadrata in grad de handicap accentuat nu poate beneficia de prevederile art. 59 din lege.

Cu bine,
Specialist pensii.

Contestatie decizie de pensie

Intrebare:

Catre Comisia  Centrala de Contestatii

Ma numesc M.C. si doresc sa-mi comunicati unde trebuie sa depun contestatia la decizia de pensionare , pe adresa dumneavoastra sau la casa locala de pensii unde mi-am depus dosarul de pensionare ? 

Cu multumiri,

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 106 alin. (4) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, „decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii”.
De asemenea, conform dispoziţiilor art. 75 teza a doua din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin H.G. nr. 257/2011, “decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data emiterii”.

Contestaţia împotriva deciziei de pensie emisă conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se depune în termen de 30 de zile de la data comunicării, la casa teritorială de pensii emitentă.


Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie minima garantata



Intrebare:

Buna. Ma numesc Pirvu, sunt din Tecuci. Mama mea are o pensie de urmas de 314 RON.Cum putem cere reactualizarea pensiei la nivelul minim de 350 RON si unde. Multumesc mult.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, respectiv art. 1 alin. (3) din acest act normativ prevede ca “Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începând cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începând cu data de 1 octombrie 2009.”
În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile prevăzute mai sus, însumate, se situează sub nivelul prevăzut de lege, respectiv 350 lei, în acest moment.
Astfel, in cazul mamei dvs., dacă beneficiază numai de Pensia de urmaş de 314 lei, atunci are dreptul şi la diferenţa până la suma de 350 de lei. Pentru plata diferenţei vă puteţi adresa casei de pensii de care aparţine.

Dacă însă are şi alte drepturi plătite prin casa de pensii (cum ar fi indemnizaţie de văduvă veteran, indemnizaţie de urmaş diferite legi speciale, pensie de agricultor, etc.), acestea se însumează şi numai în cazul în care veniturile însumate nu depăşesc pensia socială reglementată de lege de 350 lei, are dreptul la diferenţă.


Cu bine,
Specialist pensii.