Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 aprilie 2012

Noua aparitie editoriala: Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică


Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică
Ștefan Ene, Sorin Enache

Editura Monitorului Oficial

ISBN: 978-973-567-793-0, format 125 x 190 mm

Autorii au conceput ghidul legislativ in trei părți, aspectele prezentate fiind insoțite de exemple practice.

Partea I aduce in discuție necesitatea reformării sistemului de pensii din țara noastră, realizată in bună măsură de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și cele două sisteme de pensii private (obligatorii și facultative), respectiv Pilonul I și Pilonul II. De asemenea, se analizează detaliat, in funcție de modificările legislative apărute după 1 aprilie 2001, situația luării in calcul a veniturilor privind acordul global la stabilirea și recalcularea drepturilor de pensie.

Partea a II-a se concentrează pe beneficiile asistenței sociale (indemnizații, alocații, ajutoare) și pe cele ale protecției sociale (șomaj).

In Partea a III-a se analizează rolul și importanța asigurărilor de persoane (in special cele de viață) ca alternativă la sistemul public de pensii, utilitatea reasigurărilor prin cedarea riscurilor, la care se adaugă o „radiografie” a pieței de profil.

Recomandăm cartea persoanelor in prag de pensionare, pensionarilor, funcționarilor și juriștilor, la care se adaugă, evident, asigurații.

Sursa: Monitorul Oficial.

Retinerea contributiei de sanatate asupra pensiilor

Referitor la situaţia creată de adoptarea, de către Curtea Constituţională, a unor decizii privind constituţionalitatea prevederilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

În urma ridicării unor excepţii de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.259 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie a.c., Curtea Constituţională a constatat că “ dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.”

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, “Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

În acest sens s-a pronunţat Curtea şi în Decizia nr.223/13 martie 2012, prin care a constatat că” deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Trebuie reţinut, însă, că până la această dată, deciziile Curţii Constituţionale – aflate în discuţie – nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri.

După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora.

17.04.2012

Sursa: www.cnpas.org.