Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 aprilie 2011

Eveniment academic


Vineri, 1 aprilie 2011, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a avut loc evenimentul prilejuit de sustinerea publică a tezei de doctorat, "Reforma sistemului de asigurări sociale din România", de catre drd. Ion Dumitru, sub îndrumarea ştiinţifică a Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu.

Ion Dumitru este în prezent Director General in cadrul Casei Nationale de Pensii Publice. De-a lungul carierei sale, a îndeplinit mai multe funcții in structurile Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii și a facut parte din colectivele care au redactat Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010, precum si din echipa de experti romani, constituita la nivelul Ministerului Muncii, pentru implementarea noului sistem public de pensii in Romania.

Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul securitatii sociale, a absolvit numeroase cursuri si stagii de pregatire in securitate sociala si sisteme publice si private de pensii, organizate de prestigioase institutii specializate (Universitatea Harvard, Cambridge - Massachusetts, SUA (1999); OECD, Joint Vienna Institute - Viena, Austria (1999); World Bank Institute - Washington D.C., SUA (2000), BfA - Berlin, Germania (1999); Buenos Aires, Argentina; National Social Insurance Board - Stockholm, Suedia (2000); National Academy of Social Insurance - Washington D.C., SUA (2002); Institute for Housing and Urban Development Studies - Rotterdam, Olanda (2004); Social Insurance Bank - Amsterdam, Olanda (2007).

In sustinerea tezei de Doctorat „Reforma sistemului de asigurări sociale din România”, domnul Ion Dumitru a prezentat cele mai importante aspecte ale tezei, punctând elementele de noutate și originalitate ale acesteia. Teza se întinde pe nu mai puțin de 600 de pagini şi este structurată pe 6 titluri, 37 de capitole şi 169 de secţiuni, la care se adaugă 2 anexe, 10 tabele şi 22 de grafice.

Recunoscându-se rolul dominant al sistemului de pensii în cadrul sistemului de asigurări sociale, în lucrarea dedicată sistemului de asigurări sociale din România, se acordă o atenţie deosebită situaţiei sistemului de pensii din ţara noastră, cu precădere evoluţiei şi perspectivelor componentei sale publice.

Dupa sustinerea tezei de doctorat, au prezentat referatele Prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu, Universitatea din București, Prof. univ. dr. Ion Traian Ștefănescu, Academia de Studii Economice, Prof. univ. dr. Magda Volonciu, Universitatea Titu Maiorescu din București și Conf. univ. dr. Claudia Costea, Universitatea din București
.

Membrii comisiei au apreciat unanim valoarea de exceptie a tezei de doctorat, fiind considerată o lucrare de referință cu privire la sistemul de asigurari sociale din Romania. Au fost remarcate bogata bibliografie, romaneasca si straina, aplecarea asupra evolutiei istorice a sistemului de asigurari sociale din Romania si din lume, minutiozitatea si rigoarea exprimarii argumentelor. Comisia a recomandat cu căldura autorului publicarea lucrării intr-un timp cat mai scurt.

In sala au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Muncii, Casei Nationale de Pensii Publice, CSSPP, specialisti in domeniul dreptului muncii si dreptului securitatii sociale.

Comisia a acordat titlul de doctor in stiinte juridice (Magna cum laude).


Blogul nostru ii adreseaza domnului Ion Dumitru cuvenitele felicitari si urari de succes noului doctor in drept!