Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 noiembrie 2010

Pensie anticipata partiala - lipsa conditie stagiu complet de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine...
Mama mea are 57 ani si 6 luni, in jur de 23 ani de cotizatie, poate sa iasa aniticpat la anu?
Ce trebuie sa faca?
Multumesc mult .
Cu respect, C.P.”

Raspuns:

Din cele mentionate de dvs., rezulta ca mama dvs. este nascuta in anul 1953, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane fiind intre 28 de ani si 8 luni si 29 de ani si 2 luni.

Din analiza celor mentionate in intrebarea pe care ne-ati adresat-o, mama dvs. nu indeplineste la aceasta data conditia stagiului complet de cotizare (avand un stagiu de cotizare de aproximativ 23 ani).
Prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, in functie de data nasterii, respectiv intre 59 de ani si 4 luni si 59 de ani si 7 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
De asemenea, nu poate beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala intrucat nu indeplineste conditia stagiului complet de cotizare prevazut de lege.
Cu bine,
Specialist pensii.

Stagiu de cotizare - persoana cu handicap grav

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc C.S. si sunt din Botosani. Sunt nevazator de gradul I dintotdeauna si am lucrat ca asistent medical la spitalul judetean din localitate timp de 28 ani si 6 luni. Anul trecut la 1 octombrie am iesit la pensie, conform Legii 19 pe 2000, articolul 47, alin. 2. S-a spus ca o treime obligatorie pe care trebuie s-o lucrez este de 11 ani si 8 luni, iar restul de timp lucrat mi s-a calculat ca fiind suplimentar. Eu as dori sa intreb daca am dreptul sa contest corectitudinea calculului pensiei mele pe considerentul ca anul trecut vechimea obligatorie pentru barbati nu a fost de 35 de ani, asta va fi in 2015. Daca vechimea minima obligatorie pentru barbati anul trecut era, za zicem de 32 ani, inseamna ca eu trebuia sa am la calcul o vechime obligatorie de 10 ani si 8 luni, iar restul sa fie considerata vechime suplimentara. Asadar va rog sa-mi spuneti daca eu as contesta modul acesta de calcul, as avea cum sa castig recalcularea pensiei cu o marire importanta care sa merite efortul. Va multumesc foarte mult! C.S.”

Raspuns:

Conform art. 41 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor standard de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.”

Prin Ordinul Ministerului Muncii şi Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, s-au aprobat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

In capitolul privind pensia pentru limita de varsta, se prevede ca „vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.”

Prin urmare, avand in vedere data nasterii dvs. (precizata intr-un mesaj anterior), in mod corect varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Conform art. 47 alin. (1) lit. a) mentionat mai sus, ati fost inscris la pensie pentru limita de varsta intrucat aţi realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare de 35 de ani (respectiv minim 11 ani si 8 luni). Prin urmare, casa teritoriala de pensii a respectat intocmai prevederile legale în vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

O.U.G. nr. 94/2010 - perioada de concediu fara plata

Intrebare:

“Buna ziua,
Va cer ajutorul pentru a ma lamuri in privinta urmatoarei situatii, mai speciale:
- sunt nascut in anul 1951 luna august
- lucuiesc in Romania
- intre 1970-1975 am urmat cursurile de zi ale Universitatii Politehnice Bucuresti
- intre 6 august 1975-30 iunie 2009 am lucrat fara incetare cu contract de munca ca inginer in societati de stat (pina in 1995) apoi private.
- Intre 1.07-30.09.2009 am fost in somaj tehnic conform OUG nr. 28/2009
- Intre 1.10.2009-28.02.2010 am fost in concediu fara salariu din motive personale fara desfacerea contractului de munca
- Intre 1.03-31.05.2010 am fost in somaj tehnic OUG nr. 4/2010
- Intre 1.06.2009-31.10.2010 am fost in concediu fara salariu din motive personale fara desfacerea contractului de munca.
Va rog sa-mi precizati daca pot sa beneficiez de prevederile OUG nr. 94/2010 pentru cele 10 luni cat am fost in concediu fara plata din motive personale si sa achit sumele minime necesare, raportate la salariul minim pe economie. Daca da, ce acte sunt necesare pentru inchierea contractului de pensie pentru aceste luni.
Va multumesc pentru timpul pe care mi l-ati acordat.
Cu stima I.B.”

Raspuns:

Mentionam ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 ani.

Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la data implinirii varstei standard de pensionare de 65 de ani, cu conditia realizarii stagiului minim de cotizare mentionat mai sus de 15 ani.
Pentru perioadele in care ati beneficiat de concediu fara plata, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii din Romania, conform O.U.G. nr 94/2010.

Conform acestui act normativ, va puteti completa stagiul de cotizare prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea;
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta, avand asupra dvs. buletinul/cartea de identitate, precum si dovada perioadei de concediu fara plata (mentiunile din carnetul de munca, adeverinta de stagiu eliberata de casa teritoriala de pensii).


Cu bine,
Specialist pensii.

Recalculare pensie - pensie comunitara Spania

Intrebare:

“ BUNA ZIUA,
Ma numesc F. si vroiam sa va rog frumos daca ma puteti ajuta, prin a-mi raspunde la o intrebare. Mama mea este nascuta in anul 1948, are o vechime de 26 ani si 4 luni in campul muncii, este pensionara la limita de varsta, in Romania si este in Spania acum,
unde a acumulat 8 ani de contributie sociala, deci in total 34 ani vechime.
Intrebarea mea este, daca beneficiaza de pensie comunitara,ce acte ii trebuiesc si unde trebuie sa le depuna, deci conditiile care se impun pentru a beneficia?
Va multumesc ff mult si va astept cu un raspuns cat mai concludent!
o zi buna va doresc!
Cu multa stima, F.A.”

Raspuns:

Persoanele care au desfăşurat, respectiv desfăşoară activităţi profesionale în alte state membre UE, pe perioada în care au beneficiat, respectiv beneficiază de drepturi de pensie naţională din sistemul public de pensii din România pot solicita revizuirea acestora, prin luarea în considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei altui stat membru.

Astfel, mama dvs. trebuie sa se adreseze la casa de pensii de la locul de domiciliu obisnuit, adica la institutia competenta din Spania (INSS), pentru a completa formularele E202, E207.


Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de confirmare a carierei profesionale, este indicat ca mama dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa anexeze fotocopii ale urmatoarelor documente: carnetul de munca, cupon de pensie sau decizie de pensie emisa de casa teritoriala din Romania, act de identitate emis de autoritatile romane.


Urmare acestui demers, instituţia competenta din Spania, la care este asigurata în acest moment mama dvs., va solicita casei teritoriale de pensii competentă din Romania, recalcularea pensiei, prin adaugarea perioadei de asigurare realizată în Spania .


Cu bine,
Specialist pensii.

23 noiembrie 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul - conditii si reluare pensie

Intrebare:

“buna seara. ma numesc V.M. si tatal meu a decedat in urma cu 11ani. eu am 20 de ani si sunt la facultate in anu 1 si as vrea sa stiu daca ma angajez cat ar trebui sa iau salariul?sa nu-mi taie pensia si urmatoarea intrebare este daca lucrez(si nu mai iau pensie)si cumva sunt data afara de la locul de munca pot sa fac o cerere pt a-mi da din nou pensia?multumesc”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, indiferent de norma de lucru (norma intreaga sau contract cu timp partial, jumatate de norma) plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Dupa incetarea contractului, se vor respecta prevederile art. 93 din acelasi act normativ, drepturile de pensie putand fi reluate, astfel: “Art. 93. - (1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.
(2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea.”
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie de invaliditate - stagiu necesar

Intrebare:

“Mama mea este nascuta in 17.08.1952 si este invalida de gradul II-accentuat, inca din copilarie, de la varsta de 6 ani.In acest moment beneficieaza de ajutor pt handicap de 230 Ron.Are un stagiu de cotizare de 6 ani si 6 lun.Intrebarea mea este daca poate sa beneficieze de pensie de boala?
Au fost cei de la primarie si au spus, ca ea dupa 5 ani de cotizare, poate sa beneficieze de acest drept.
Va multumesc cu stima B.M.”

Raspuns:

În conformitate cu dispoziţiile art. 57 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “asiguraţii care şi-au pierdut capacitatea de muncă datorită unei boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă îndeplinesc stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3”.
Conform alin. (2) al aceluiaşi articol, “beneficiază de pensie de invaliditate şi asiguraţii care, până la data ivirii invalidităţii, au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul nr. 3”.
Astfel, având în vedere că mama dvs. este nascuta la data de 17.08.1952, pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie să îndeplineasca un stagiu de cotizare minim necesar de 12 ani si 6 luni, conform tabelului nr. 3 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată.
De asemenea, conform art. 58 din actul normativ susmenţionat, “în cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare”.
Cu bine,
Specialist pensii.

18 noiembrie 2010

Acordare punctaj suplimentar grupe de munca

Intrebare:

“Buna ziua,

Va scriu in numele tatalui meu, care are o intrebare in privinta
recalcularii pensiilor celor care au desfasurat activitati in locuri
de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, mai mult de 20 de
ani! Intrebarea d.lui este : daca se fac recalcurari in acest sens, la
cei care au mai mult de 20 de ani efectuati in aceste grupe, conform
unei legi din anul acesta?
Tatal meu a desfasurat peste 25 de ani de munca in grupa a II-a,din
cei 35 de ani vechime totala, a iesit la pensie in anul 1992 anticipat
(mentionez ca este nascut in anul 1940 si a lucrat in extractie
petroliera).

Cu multumiri, M.M”

Raspuns:

In conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2009, art. V, “Articolul II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 209/2008 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 9 decembrie 2008, aprobata prin Legea nr. 155/2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. II. - (1) Prevederile art. 165^1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011, prin acordarea diferentei dintre punctajul mediu anual rezultat in urma majorarii efectuate conform prevederilor Legii nr. 218/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile ulterioare, si cel acordat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 154/2009.
(2) Punctajul mediu anual calculat conform prevederilor alin. (1) se adauga la punctajul mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna decembrie 2010.
(3) In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor alin. (2) este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine cuantumul cuvenit ori aflat in plata pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se va obtine un cuantum al pensiei mai mare.
(4) Drepturile de pensie rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) si (2) se acorda beneficiarilor incepand cu luna ianuarie 2011."

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile de mai sus, aplicarea O.U.G. nr. 209/2008 privind acordarea unei majorari la punctaj pentru perioadele lucrate in grupa I si II de munca se va face incepand cu 1 ianuarie 2011 si nu cu data de 1 ianuarie 2010, cum era prevazut initial.

Cu bine,
Specialist pensii.

Asigurat obligatoriu - pensionar militar cu contract individual de munca

Intrebare:

“Ma numesc V.O., pensionat MAI, doresc un raspuns la urmatoarea situatie:
Sunt pensionar MAI din 2001 comform Legii 164/2001(pensii militare de stat).
Din ianuarie 2008 sunt angajat cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata la o firma . Mi se opreste CAS -10,5% comform Legii 19/2000 actualizata, art.5, pct I.
Pensiile militare se platesc conform legii 164/2001 de la bugetul de stat si nu de la bugetul asigurarilor sociale de stat conform legii 19/2000.
Doresc sa stiu daca este legal sa mi se opreasca contributie la pensie in cazual meu.Este normal si legal?
Van multumesc anticipat”

Raspuns:


În sistemul public de pensii, sunt asigurate, în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.


Asiguraţii pot fi cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul sau reşedinţa în România.

Printre persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii sunt si cele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv “persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici”.

Prin urmare, intrucat desfasurati activitate cu contract individual de munca, sunteti asigurat obligatoriu in sistemul public si angajatorul este obligat sa va retina contributia individuala de asigurari sociale, indiferent daca sunteti sau un pensionar, in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate sistemului public (asa cum este, de exemplu, sistemul de pensii militare).

Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,Mama mea este decedata si luam pana acum pensie de urmas de pe urma ei, dar de curand m-am angajat si doresc sa stiu daca mai iau si de acum pensie. Eu sunt in ultimul an la master si am 25 de ani.Va multumesc.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, indiferent de norma de lucru (norma intreaga sau contract cu timp partial, jumatate de norma) plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat. In cazul nerespectarii acestor prevederi, casa teritoriala de pensii de care apartineti va constitui debit pentru perioda cumularii pensiei de urmas cu salariul, care va fi recuperat de la beneficiar.
Cu bine,
Specialist pensii.

Legea nr. 207/2010 - completarea Legii nr. 273/2009 pentru modificarea Legii nr. 19/2000

Legea nr. 207/2010 privind completarea Legii nr. 273/2009 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr. 767, din 17 noiembrie 2010.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. — Dupa articolul unic al Legii nr. 273/2009 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 13 iulie 2009, se introduce un nou articol, articolul II, cu urmatorul cuprins:
„Art. II. — Pana la data de 1 ianuarie 2011, recalcularea pensiilor prevazute la art. 49 alin. (4) si la art. 52 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se face potrivit prevederilor existente pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, respectiv prevederile art. 49 alin. (4) si ale art. 52, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
IOAN OLTEAN
PREȘEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 11 noiembrie 2010.
Nr. 207.

17 noiembrie 2010

Pensie comunitara Elvetia

Intrebare:

“Buna Ziua,
In cadrul accordurilor bilaterale Elvetia -Romania,am depus cerere de pensie (accord sur la libre circulation des personnes entre la Suisseet l'UE) cf.formular E207 care a fost transmis pe data de 21.09.2010,cererea datind din 05.07.2010.
Sint nascuta pe 23.07.1947 in Rominia ,am urmat studii la universitatea din Bucuresti ,cursuri de zii din 1965-1970.Am lucrat de la 01.09 1970 pina la15.10 1975 la Bucuresti,cind am emigrat legal in Elvetia.
V-as ruga foatre mult sa-mi comunicati daca indeplinesc conditiile legale pt.pensie,(10 ani minimum) in cazul contrar cit ar trebui sa mai cotizez ,si la ce pensie am dreptul(pe an ,pe luna)
Am trimis toate actele cerute in Elvetia de catre oficiul de asigurari sociale,care se ocupa de pensiile Europeene in cadrul acordului,dar inca n-am primit nici un raspuns si auzind diverse informatii si vazind diverse comunicari urgente pe site-ul Dvs. va rog sa-mi comunicati ce acte mai trebuie(am trimis certficatul de munca dar nu diploma sau foile matricole caci nu mi s-au cerut .Am indicat universitatea si facultatea (Bucuresti)
Am implinit 63 de ani si nu am pensie sociala(de batrinete) in Elvetia virsta legala fiind 64 pt femei(65 barbati)Nu mai lucrez de la 1.09 2010 .Toate datele si documentele sint in posesia CNPAS str.Latina Nr.8
Va scriu pt. ca asi vre sa stiu daca indeplinesc anii ceruti ,si ce trebuie sa fac ...
IN speranta unui raspuns rapid ,va multumesc f.mult pt .atentia acordata acestor rinduri si va doresc o zi foarte buna ! Ana
buna seara ma numesc C. si as avea va rog o intrebare :sotul meu a lucrat 30ani in romania acuma lucreaza de 4 ani in strainatate ,,SPANIA.cu acte legale va primi ceva la pensie dupa anii lucrati in SPANIA?
VA MULTUMESC ANTICIPAT”

Raspuns:

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si lucrati pe teritoriul Elvetiei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia elvetiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Elvetia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Elvetia.

In Romania, potrivit prevederilor Legii nr.19/2000, modificata si completata, pentru a obtine pensie de limita de varsta trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii: sa aveti împlinita varsta de cel putin 57 ani si 6 luni si sa fi realizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 6 luni.
Astfel, daca ati realizat în Romania si în Elvetia, un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 6 luni, puteti obtine o pensie comunitara de batranete, în acest caz nu mai este nevoie sa cotizati.
In ceea ce priveste cuantumul pensiei, va precizam ca stabilirea punctajului mediu anual si implicit a drepturilor de pensie sunt in competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie, impreuna cu toate actele doveditoare.
Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de confirmare a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.
Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de fotocopii ale documentelor care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României. Aceste documente trebuiesc certificate pentru conformitate cu originalul de catre institutia competenta din Elvetia.
Documentele justificative ale stagiului de cotizare realizat in Romania, sunt: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, diploma de licenta, foaia matricola, adeverinta din care sa rezulte ca studiile superioare au fost urmate la forma de învatamant zi, etc.
Cu bine,
Specialist pensii.

14 noiembrie 2010

Inscriere pensie limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“una ziua ma numesc Mariana sant nascuta din 59 ,am lucrat in conditii grele de munca 9 ani,si 14 ani grupa 2-a si restu pan la 33de ani si 8 luni in grupa a treia. M-ar interesa sa stiu la ce varsta pot sa-mi depun dosarul pentru pensie,si sa stiu daca mai trebuie sa cotizez pentru pensie la anii care-i am lucrati? Astept raspuns,va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.


Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 14 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani, respectiv de la data din anul 2016.

Va precizam, de asemenea, urmatoarele:

-nu mai este necesar sa cotizati in conditiile prezentei legi, intrucat aveti deja stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentionam insa ca asigurarea prin intermediul unui contract de asigurare este voluntara si este intotdeauna la latitudinea beneficiarului;

-in legislatia actuala, nu exista termenul de grupa de munca in conditii grele, asa cum ati specificat in mesajul dvs. Prin urmare, aceasta perioada (de 9 ani) nu a fost luata in calcul la stabilirea conditiilor dvs. de pensionare din acest raspuns.

Cu bine,
Specialist pensii.

Contract de asigurare OUG 94/2010. Stagiu complet de cotizare-reducere pentru copii

Intrebare:

“Buna ziua,
V-as ruga frumos sa ma lamuriti putin in privinta dreptului meu de pensionare.M-am nascut in 1954.
Am urmat facultatea la zi intre 1973-1977 si am lucrat din 1977 pana in 1998( si am platit cotizatie la asigurarile sociale) cand am emigrat in USA.
Am 3 copii. Nu sunt lamurita cu OUG94/2010. Trebuie sa platesc suplimentar la asigurarile sociale sau nu?
Cand am dreptul la pensie de limita de varsta?
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1954, varsta standard de pensionare este cuprinsa intre 59 de ani si 8 luni si 59 de ani si 11 luni, in functie de luna exacta de nastere, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este cuprins intre de 29 de ani si 4 luni si 29 de ani si 10 luni.

Conform celor precizate de dvs,, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-21 de ani stagiu efectiv realizat, respectiv perioada 1977-1998;
-4 ani, perioada studiilor universitare la zi (1973-1977).
TOTAL STAGIU: 25 de ani.
Conform art. 48 indice 2 din acelasi act normativ, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 4 luni – 29 de ani si 10 luni, nu puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu un an pentru cei trei copii nascuti si crescuti pana la varsta de 10 ani.
Conform O.U.G. nr. 94/2010, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului complet de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard conform art. 48 indice 2 din Lege, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea (in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau unde are domiciliul mandatarul dvs. ales, avand asupra dvs. carnetul de munca, precum si actul de identitate, in copie si original, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.
De asemenea, precizam ca in lipsa completarii stagiului complet de cotiyare, nu aveti dreptul la pensie decat la varsta standard de pensionare, in perioada septmebrie 2013-noiembrie 2014 (in functie de data exacta de nastere). Prin asigurarea voluntara si realizarea astfel a stagiului complet de cotizare, veti avea dreptul de o reducere de 1 an din varsta standard de pensionare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie de invaliditate - nerevizuire medicala si trecere la pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

“Ma numesc N.C.,sunt nascuta in anul 1957 decembrie 23,in prezent pensionara de invaliditate gradul 3 cu drept de munca .am un stagiu de cotizare de 30(treizeci) de ani . Sunt pensionara de invaliditate din anul 2007 noiembrie timp in care am lucrat 4 ore. Din anul 2008
31 iulie nu am mai lucrat.As dori sa stiu cind as putea sa ies de drept la pensie, din ce perioada nu ar trebui sa merg la revizie medicala? si daca am stagiul suficient de cotizare ptr a iesi la pensie.
Va multumesc anticipat.

si tin sa va multumesc si ptr articolele interesante pe care le publicati.”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:


“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.

Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:

-30 de ani, stagiu realizat pana la inscrierea la pensie de invaliditate;
-3 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate noiembrie 2007-noiembrie 2010 (din care 9 luni perioada de pensie de invaliditate gradul 3 suprapusa cu perioada de asigurare cu contract de munca timp partial de 4 ore).
Total 33 de ani.

Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”


Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, aveti dreptul sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani (23 decembrie 2012), cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

De asemenea, precizam ca puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000, in vigoare la aceasta data, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (23 decembrie 2017).

Cu bine,
Specialist pensii.

Plata contributie-OUG 94/2010. Limita de varsta - stagiu minim de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua,

Ma numesc L.G. si locuiesc legal in Statele Unite avind dubla cetatenie.
In Romania am lucrat in perioada 1987 - 1998 si am inteles ca trebuie minim 15 ani lucrati pentru a primi pensie in Romania. Am citit ca este o lege acum care permite plata contribuitiei sociale pe o perioada retroactive de 5 ani. Intrebarea mea este daca platesc contributia sociala retroactiv mi se adauga ca vechime lucrata 5 ani ca sa ma calific pentru perioada minima lucrata?
Daca da, cit trebuie sa platesc?

Multumesc,
L.G. SUA”

Raspuns:

Mentionam ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 ani.

Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la data implinirii varstei standard de pensionare de 65 de ani, cu conditia realizarii stagiului minim de cotizare mentionat mai sus de 15 ani.


Acest stagiu se compune din perioada contributiva conform carnetului de munca, respectiv perioada 1987-1998, aproximativ 11 ani, conform celor precizate de dvs.

In situatia in care nu ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii din Romania, conform O.U.G. nr 94/2010.

Conform acestui act normativ, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului minim de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:


-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea (in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.

Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.

In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau casei teritoriale de pensii in raza careia are domiciliul mandatarul ales cu procura speciala, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.

Precizam ca pentru o perioada de 5 ani de contributie conform acestei ordonante, suma de plata este de aproximativ 10.000 lei RON (100 milioane lei vechi), in cazul in care venitul asigurat este salariul minim pe economie, actualizat cu indicele de inflatie.

Cu bine,
Specialist pensii.

13 noiembrie 2010

Indemnizatie Urmas Erou Martir revolutionar Legea nr. 341/2004 - motive neimputabile

Intrebare:

“Buna ziua!
As dori sa stiu daca pot sa beneficiez de indemnizatie de urmas de erou daca am depasit varsta de 26 ani si sunt in concediu de crestere copil.
Va multumesc!”

Raspuns:

Potrivit art. 4 din Legea nr. 341/2004, legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987:

“(1) Prin urmaş de erou-martir se înţelege persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile prezentei legi, şi anume soţul supravieţuitor, părinţii celui decedat şi fiecare dintre copiii acestuia.
(2) Persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la alin. (1) au dreptul la o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce vor fi aplicaţi asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
a) soţul supravieţuitor al celui decedat, dacă nu s-a recăsătorit - un coeficient de 1,10;
b) fiecare dintre părinţii celui decedat - un coeficient de 0,50;
c) fiecare dintre copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se află - un coeficient de 1,10. (…)
(4) De o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, beneficiază şi persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor”.

In conformitate cu prevederile art. 38 din Normele metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004 aprobate prin H.G. nr. 1412/2004, “prin motive neimputabile, în înţelesul art. 4 alin. (4) teza a doua din Legea nr. 341/2004, se înţelege situaţia în care se află copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, care:
a) şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă;
b) nu le sunt oferite de către agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul, un loc de muncă corespunzător capacităţii de muncă sau pregătirii profesionale;
c) sunt refuzaţi de către angajatorul postului oferit de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială de competenţă îşi au domiciliul.”

Prin urmare, intrucat indemnizatia de crestere si ingrijire copil nu face parte din din cele trei motive imputabile precizate expres de actul normativ mai susmentionat, nu puteti beneficia de indemnizatie de urmas de Erou Martir prevazuta de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Copil pensie de urmas - acte necesare

Intrebare:

„Buna ziua,ma numesc Bogdan si am 18 ani,si cand veam 13 ani mama mea a murit si nu am luat nici o pensie sau ajutor de la stat, as dori sa-mi spuneti daca mai pot lua pensie,si daca pot unde trebuie sa ma adresez si cu ce acte sa ma prezint,mai vreau sa mentionez ca sunt elev,siimi voi continua studiile.Astept raspuns.Va multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.


Pensia de urmas pentru copii este reglementata la art. 66 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).”

Pensia de urmas reglementata de prevederile art.66, lit.b) din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda copilului, daca isi continua studiile, într-o forma de invatamant organizata potrivit legi, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 ani.

La inceputul fiecarui an scolar, in termen de 15 zile, elevii si studentii in varsta de peste 16 ani sunt obligati sa prezinte adeverinte de la institutia de invatamant la care urmeaza cursurile, care sa ateste ca sunt elevi/student si in anul scolar care tocmai incepe.


Dosarul de pensie de urmas depus la casa de pensii de care apartineti trebuie sa contina urmatoarele documente:


-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Ma numesc V.I., m-am nascut in anul 1960, 30 iunie. Am 35 ani 11 luni si 28 zile de ani vechime in munca, din care 14 ani 10 luni si 14 zile in grupa I, si 3 ani la grupa a II-a. Din data de 6.10.2010 sunt pensionat pe caz de boala (operatie pe cord deschis).
Rog daca puteti sa-mi comunicati cand ma pot pensiona normal, ptr. limita de varsta?
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 17 ani, 10 luni si 14 zile (14 ani, 10 luni si 14 zile, in grupa I de munca si 3 ani, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 61 de ani si 6 luni (30 decembrie 2021).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 14 ani, 10 luni si 14 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 8 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 30 decembrie 2021, cand veti implini varsta de 61 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie - grupa II de munca si contract de asigurare conform OUG nr. 94/2010

Intrebare:

“Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti cind as putea intocmi dosarul de pensionare avind in vedere ca sunt femeie nascuta pe 23-04-1953, cu o vechime totala de 20 ani 2 luni din care 16 ani 11 luni in grupa a II-a de munca. As dori sa stiu daca platind contributia de asigurari sociale pe perioada 2005-2010 in conformitate cu ordonanta de urgenta 729 din 02-11-2010,cit, cum si cind ma ajuta in intocmirea dosarului de pensie.Astept raspunsul pe aceasta adresa de mail.
Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 23 aprilie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 5 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 28 de ani si 10 luni.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Conform celor precizate de dvs., aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-20 de ani si 2 luni stagiu efectiv realizat, din care 16 ani si 11 luni in grupa II de munca;
-4 ani, spor aferent grupei II de munca (potrivit Legii nr. 3/1977, pentru fiecare an lucrat efectiv in grupa II de munca, se acorda un spor de 3 luni).
TOTAL STAGIU: 24 de ani si 2 luni.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani si 10 luni, nu puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa II de munca de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 55 de ani si 11 luni.
Conform O.U.G. nr. 94/2010, va puteti completa stagiul de cotizare pana la implinirea stagiului complet de cotizare solicitat de lege pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard conform art. 42 din Lege, prin incheierea unui contract de asigurare, daca indepliniti cumulativ urmatoarele conditii:
-nu aveti calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu ati avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea
(in cazul dvs. pentru o perioada de aproximativ 4 ani si 8 luni anterior acestei date, ce reprezinta diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul efectiv realizat pana la aceasta data, conform celor specificate de dvs.);
-nu ati avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mentionam ca incheierea contractului de asigurare trebuie sa se realizeze pana la data de 31 decembrie 2010, conform prevederilor OUG nr. 94/2010, data pana la care trebuie platita si suma stabilita cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In acest sens, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta, avand asupra dvs. carnetul de munca, precum si actul de identitate, in copie si original, casa de pensii care va poate oferi mai multe informatii atat cu privire la stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu privire la modalitatea de incheiere a contractului de asigurare conform OUG nr. 94/2010.
De asemenea, precizam ca in lipsa completarii stagiului complet de cotizare, nu aveti dreptul la pensie decat la varsta standard de pensionare, in luna septembrie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii.

Acte necesare suspendare cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“buna , va rog sa mi spuneti ce acte ar trebuii sa depun in cazul meu .copilul meu are pensie de urmas si in caz ca se va angaja . va multumesc anticipat
numai bine M.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, indiferent de norma de lucru (norma intreaga sau contract cu timp partial, jumatate de norma) plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie persoana cu handicap accentuat

Intrebare:

„Buna ziua !
Ma numesc D.C. si ma bucur ca exista acest sitte si un specialist in domeniu este dispus sa ne raspunda .Am citit deja cateva raspunsuri ,insa insist asupra unui aspect pe care nu-l inteleg. De ce cei care au cotizat doar o treime din termen ar fi mai avantajati la reducerea varstei de pensionare decat cei care au reusit sa cotizeze 2 treimi din termenul de cotizare ?
Dar daca persoana dovedeste ca are handicap din nastere si totusi a reusit ,chiar are vechime in munca de 25-26 de ani. Are grad de handicap accentuat.
A reusit sa aiba un salariu realizat de-a lungul vremii in permanenta peste cel minim pe economie pe tot parcursul acestei vechimi in munca. De la D.G.A.S.P.C. i s-a spus ca i se aproba oricand ,i se recomanda pensoinarea. Este nascuta la 9 septembrie 1968 si lucreaza neintrerupt din septembrie 1985 . Este femeie.
Intrebarea mea este,in aceste conditii cum se calculeaza cuantumul pensiei ?
Cam cat este valoarea punctului de pensie ?
Sau alta nedumerire a noastra. Aceasta lege inca in vigoare doar pana la 31 decembie 2010 ne este mai favorabila decat cea care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2011 ? Ce ne sfatuiti in acest sens ?
Cu respect D.C. Braila ”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, diferenta dintre stagiile de cotizare necesare pentru inscrierea la pensie si dintre reducerile oferite de actul normativ mai susmentionat, este data de gradul de handicap al persoanei solicitante si anume de gravitatea bolii (este evident ca o persoana cu handicap grav poate realiza cu mult mai greu activitate in munca decat o persoana cu handicap accentuat): pentru persoanele cu handicap grav este necesar a fi indeplinita o treime din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap preexistent, beneficiind in acest sens de 15 de ani de reducere din varsta standard de pensionare, in vreme ce pentru persoanele cu handicap accentuat este necesar a fi indeplinite doua treimi din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap preexistent, beneficiind in acest sens de 10 de ani de reducere din varsta standard de pensionare.


In privinta situatiei concrete prezentate de dvs., va precizam urmatoarele:


Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, respectiv 9 septembrie 1968, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, in vigoare la această dată, iar stagiul complet de cotizare prevazut de lege este de 30 de ani.

Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani), de la data de 9 septembrie 2018.

Cu privire la cuantumul drepturilor de pensie ale acestei persoane, precizam ca atributul calculului acestora este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie, impreuna cu toate actele doveditoare, cu respectarea intocmai a prevederilor legale in vigoare la data depunerii acestuia, respectiv a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, la data intocmirii acestui raspuns.

Cu privire la valoarea punctului de pensie, aceasta este, in acest moment, de 732,8 lei, stabilita incepand cu data de 1 octombrie 2009, prin Legea nr. 19/2009 si prin Legea nr. 12/2010 a bugetului asigurarilor sociale de stat.

Precizam, de asemenea, ca nu va putem oferi informatii cu privire la viitoarea lege a pensiilor pana la aparitia acestui act normativ in Monitorul Oficial.

Cu bine,
Specialist pensii.

11 noiembrie 2010

Contract de asigurare - OUG nr. 94/2010

Intrebare:

"Va rog sa-mi precizati ,daca in situatia la data incetarii activitatii ( implicit a contibutiei ) si a intocmirii cartii mele de munca, a avut loc in municipiul Timisora ,si acum as dori sa inchei contractul cu Casa Teritoriala de Pensii Caras- Severin, este posibil ?

A doua problema, este valabila PROCURA SPECIALA PE CARE INTENTIONEZ SA O EXPEDIEZ MANDATARULUI MEU PRIN "FAX " SI TRADUSA IN ROMANIA SI BINEINTELES LEGALIZATA ? Precizez, actualmente sunt plecat in SUA.

va multumesc !"

Raspuns:

1. Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul dvs. Aceste dispozitii au fost completate cu O.U.G. nr. 94/2010.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca conform O.U.G. nr. 94/2010, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta sau cu casa teritoala de pensii in raza careia are domiciliul mandatarul ales de dvs., fara a avea nicio importanta ultimul angajator din Romania.

2. Pentru casa teritoriala de pensii, este necesar ca mandatarul dvs. sa depuna traducerea legalizata in original, impreuna cu o xerocopie a procurii speciale care a stat la baza traducerii si mandatului.

Important este ca notarul public si traducatorul acestei procuri sa accepte un document trimis prin fax, ceea ce este destul de putin probabil.

Cu bine,
Specialist pensii.

8 noiembrie 2010

Precizari CNPAS privind prevederile OUG nr.94/2010

Pentru informarea corectă a persoanelor interesate de prevederile OUG nr.94/2010 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii,


CNPAS precizează următoarele:


1. OUG nr.94/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.729 din 2 noiembrie 2010 şi, ca atare, a intrat în vigoare la data de 2 noiembrie 2010.

2. CINE POATE ÎNCHEIA CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALĂ?

Orice persoană, indiferent de cetăţenie, domiciliu sau reşedinţă, care îndeplineşte următoarele condiţii:

- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea;

- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

3. CE FORMALITĂŢI TREBUIE ÎNDEPLINITE?

- Completarea contractului de către persoana interesată sau de către mandatarul acesteia ( a se vedea modelul postat pe site) ;

- Completarea unei declaraţii ( a se vedea anexa1.a şi anexa 1.b, postate pe site);

- Prezentarea procurii speciale, în cazul în care contractul este încheiat prin mandatar;

- La depunerea documentelor necesare va fi prezentat actul de identitate al persoanei care le depune.

4. PE CE PERIOADĂ POATE FI ÎNCHEIAT CONTRACTUL?

Contractul de asigurare socială prevăzut de OUG nr.94/2010 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005– noiembrie 2010.

5. CONTRACTUL POATE FI ÎNCHEIAT ORICÂND?

Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor OUG nr.94/2010 poate fi solicitată numai în perioada 2 noiembrie – 31 decembrie 2010.

6. CE AVANTAJ PREZINTĂ ACEST CONTRACT PENTRU O PERSOANĂ?

Avantajul constă în recunoaşterea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale actualizată. Trebuie precizat că:

- unele persoanele nu s-ar putea pensiona fără aceste perioade, neavând realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege;

- alte persoane pot realiza un stagiu de cotizare mai mare, cu consecinţe directe asupra cuantumului mai mare al pensiei pe care o vor obţine în viitor.

7. CÂŢI BANI TREBUIE PLĂTIŢI?

Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale nu este plafonat. În momentul plăţii, suma se actualizează cu rata inflaţiei.

8. CÂND TREBUIE FĂCUTĂ PLATA?

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale, datorată în baza contractului de asigurare socială, poate fi plătită în una sau mai multe tranşe, fără a depăşi data de 31 decembrie 2010.


Sursa: www.cnpas.org

7 noiembrie 2010

Pensia de invaliditate - stagiu asimilat

Intrebare:

“buna ziua
prin amabilitatea dumneavoastra as dori sa va aduc la cunostinta urmatoarele date si cu rugamintea de ami raspunde la o intrebare
sunt nascuta in 23.07.1970 si sunt la pensie de invaliditate din 08.08.2005
in decizia de pensionare sunt trecute urmatoarele date
varsta ivirii inv. 35 ani si 15 zile
varsta std. 60 ani
stagiu complet 30 ani
stagiu de cotizare realizat 8 ani si 7 zile
conditii normale 7 ani 4 luni 23 zile
stag. asimilat 7 luni si 14 zile
stagiu necesar 11 ani
stagiu potential 19 ani
grupa a doua nu mi-a fost luata in calcul
intrebarea mea este:
ce se v-a intampla cand nu voi mai beneficia de pensie de invaliditate la o varsta mai inaintata ex 60ani , deoarece sanatatea nu imi mai permite sa lucrez vreodata
in cazul meu care sunt conditiile pentru o pensie de varsta normala
cu multumiri”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 23 iulie 1970, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:

“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie comunitara Spania - completare stagiu de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua ma numesc G.P. nascuta in 18 -04-1955,am lucrat in Romania din sept.1974 pina in dec 2002,am 15ani in grupaIIa.Din dec.2002 pina in iunie 2005 nu am platit contributiile de pensie,iar din iunie 2005 pina in prezent lucrez in Spania si platesc contributiile la S.Social. Am citit in internet ca se poate plati retroactiv contributiile din 2005.Intrebarea mea este daca eu mai trebuie sa platesc inca o data din 2005 si in Romania,de moment ce platesc in Spania?.Daca pot sa platesc doar perioada dec.2002-iunie 2005?Cind pot iesi de drept la pensie ,si daca se iau in calcul si anii din Spania?Ce hirtii trebuie aduse din Spania?.Va multumesc si astept raspuns.”

Raspuns:

Va raspundem punctual la intrebarile dvs.:

1. Avand in vedere ca intre Spania si Romania se recunosc reciproc stagiile de cotizare, nu este necesar sa platiti din nou contributiile pentru perioada 2005-2010, retroactiv, pentru ca pe aceeasi perioada ati contibuit la asigurarile sociale din Spania.

Cu privire la stagiul realizat in Spania, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Spaniei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia spaniola, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

2. Conform art. 3 din O.U.G. nr 94/2010, "perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi ultimii 5 ani anteriori acestei date."
Prin urmare, in situatia in care veti incheia incheia in cursul lunii noiembrie un astfel de contract de asigurare, el se poate incheia pe o perioada de maxim 5 ani, de la 1 decembrie 2005 la 1 decembrie 2010.

Astfel, nu puteti plati contributia de asigurari sociale pentru perioada mentionata de dvs., decembrie 2002-iunie 2005.

3. Prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Spania si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndeplinieste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic va primi doua pensii, una din România, cealalta din Spania.

4. Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 18 aprilie 1955, varsta standard de pensionare conform legislatiei romane este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare) si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 15 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani, de la data de 18 aprilie 2012, conform prevederilor legale in vigoare.

4. Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Stagiu asimilat-pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua ! Va rog mult ,ajutati-ma sa aflu realitatea situatiei in care ma aflu . Sunt nascuta la data de 20.06.1953, am o vechime de 10 ani (1977 -1987) si din anul 1999 pina in prezent, beneficiez de pensie invaliditate gr.II accentuat cu un venit lunar de 350 ron. As dori sa stiu : - cind am dreptul sa ma pensionez :
- daca ,perioada in care am beneficiat de pensie de invalididate, este asimilata pentru realizarea stagiului legal de cotizare:
- in situatia in care nu intrunesc conditiile legale pentru a putea beneficia de pensie de limita de virsta,am posibilitatea sa depun o suma pentru a completa stagiul minim de cotizare.

Mentionez ca, am apelat la Casa Teritoriala de Pensii pentru aceasta situatie si, mi s-a raspuns ca :" perioada in care am fost pensionata cu gr.II -accentuat de invaliditate, nu este asimilata pentru realizarea stagiului minim de cotizare deoarece , din suma pe care o primesc (350 ron.) reprezintind ajutor social , nimeni nu face transferul sumei necesare pentru aceasta cotizatie".
Va multumesc mult !

Cu respect, V.P.”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”

Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat. De asemenea, precizam ca doar perioada de pensie de invaliditate platita prin casa teritoriala de pensii reprezinta stagiu asimilat, nu si perioada in care o persoana incaseaza indemnizatie pentru persoana cu handicap platita prin alte institutii decat cele din sistemul public de pensii.
Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-10 ani, in conditii normale de munca;
-11 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 22 de ani.
Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 20 iunie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 5 luni, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 13 ani si 10 luni.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare de 13 ani si 10 luni, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 20 noiembrie 2012, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

H.G. nr. 1057/2010 - Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperara a Capacitatii de Munca

HOTĂRÂRE nr. 1.057 din 20 octombrie 2010
pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 3 noiembrie 2010
 
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. I
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 940 din 21 octombrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Activitatea de expertiză medicală a capacităţii de muncă se desfăşoară în cadrul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală şi serviciilor de expertiză medicală judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, care funcţionează în cadrul caselor teritoriale de pensii, precum şi în cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM.
(2) Unităţile prevăzute la alin. (1) sunt singurele unităţi de profil abilitate să efectueze evaluarea capacităţii de muncă, revizuirea medicală, stabilirea incapacităţii adaptative şi, după caz, încadrarea într-un grad de invaliditate prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă."

2. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În cadrul INEMRCM funcţionează comisiile de avizare şi control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, precum şi Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.
(2) În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înfiinţa, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, comisii de avizare şi verificare a încadrării în grade de invaliditate, constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale, în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate."

3. După articolul 7 se introduc trei noi articole, articolele 7^1 - 7^3, cu următorul cuprins:
"Art. 7^1 - (1) Comisiile de avizare şi control prevăzute la art. 7 alin. (1) se constituie prin decizie a directorului general al INEMRCM, sunt formate din medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM şi au în competenţă:
a) analiza şi avizarea documentaţiilor medicale întocmite în vederea încadrării în grade de invaliditate;
b) controlul legalităţii încadrării în grade de invaliditate;
c) revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM.
(2) În exercitarea atribuţiilor lor, comisiile de avizare şi control pot convoca persoanele în cauză pentru internare în una dintre secţiile clinice ale INEMRCM în vederea examinărilor medicale, explorărilor funcţionale şi investigaţiilor de laborator necesare evaluării capacităţii de muncă.
(3) În caz de neprezentare a pensionarului de invaliditate pentru internare şi evaluare, INEMRCM notifică casa teritorială de pensii în a cărei evidenţă se află pensionarul, în vederea suspendării plăţii pensiei, în condiţiile legii.
(4) Comisiile de avizare şi control, în exercitarea competenţelor lor, emit avize cu caracter obligatoriu asupra documentaţiilor medicale sau, după caz, decizii medicale asupra capacităţii de muncă, după caz.

Art. 7^2. - (1) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă prevăzută la art. 7 alin. (1) se constituie din medici experţi ai asigurărilor sociale, prin decizie a directorului general al INEMRCM.
(2) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă are, în principal, următoarele atribuţii:
a) analizează şi avizează din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare;
b) reexpertizează cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control;
c) soluţionează contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.

Art. 7^3. - Avizele emise de comisiile prevăzute la art. 7^1 şi 7^2 privind cazurile analizate din punct de vedere medical şi metodologic sunt definitive şi aplicarea acestora este obligatorie la nivelul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, cu toate consecinţele ce decurg în privinţa dreptului la pensia de invaliditate."

4. La articolul 8 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
"d^1) efectuează revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM şi expertizaţi prin comisiile de avizare şi control, respectiv prin Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă;".
5. La articolul 11, după litera b) se introduc patru noi litere, literele b^1)-b^4), cu următorul cuprins:
"b^1) analizează şi evaluează anual sau ori de câte ori este nevoie activitatea medicilor experţi ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM şi din cadrul caselor teritoriale de pensii, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic;
b^2) propune măsuri de îmbunătăţire a activităţii medicilor experţi ai asigurărilor sociale;
b^3) propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale, pentru abateri săvârşite privind nerespectarea criteriilor medicale şi normelor metodologice privind încadrarea în grade de invaliditate;
b^4) sesizează Colegiul Medicilor din România în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic;".

6. La articolul 11, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) emite atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul sistemului public de pensii;".

7. La articolul 11, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1), cu următorul cuprins:
"f^1) suspendă şi retrage, după caz, atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul sistemului public de pensii, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;".

8. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 14. - (1) La propunerea medicului şef al serviciului teritorial de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, se stabileşte arondarea teritorială a tuturor medicilor experţi ai asigurărilor sociale din cadrul serviciului.
(2) Expertiza medicală a capacităţii de muncă se realizează de către medicii experţi ai asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana expertizată.
(3) Contestaţiile la deciziile medicale emise la nivelul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă se soluţionează de către medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă.
(4) Deciziile medicale emise de medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă pot fi contestate la instanţa competentă, potrivit legii."

9. La articolul 16, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) este membru al Colegiului Medicilor din România şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru exercitarea profesiei de medic;".

10. La articolul 16, litera e) se abrogă.
11. La articolul 19 alineatul (1), litera d) se abrogă.

12. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Conducerea casei teritoriale de pensii poate delega atribuţiile medicului şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă medicului expert al asigurărilor sociale de la unul dintre cabinetele teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă din subordine, în condiţiile legii."

ART. II
Hotărârea Guvernului nr. 1.229/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 940 din 21 octombrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Bucureşti, 20 octombrie 2010.
Nr. 1.057.