Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 octombrie 2010

Ordonanta privind posibilitatea platii retroactive pe 5 ani a contributiei de asigurari sociale

Prezenta forma a fost adoptata in sedinta Guvernului din data de 28 octombrie 2010, urmand ca probabil sa apara in Monitorul Oficial in cursul zilei de 1 noiembrie.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane
în sistemul public de pensii


În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

Art.1 – (1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă persoanele pentru care există obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.
(4) Vârsta standard de pensionare prevăzută la alin.(2) este cea din anexa nr.3 la Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum este detaliată în anexa nr.9 la Ordinul nr. 340/2001 al ministrului muncii şi solidarităţii sociale pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Perioadele pentru care, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, persoanele prevăzute la alin. (1) achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.


Art.2 – (1) Persoanele interesate, prevăzute la art.1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2010, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (1) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate sau, după caz, a mandatarului.

Art.3 – Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Art.4 – (1) Contribuţia de asigurări sociale datorată, se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
(2) Baza lunară de calcul prevăzută la alin.(1) o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.
(3) Valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la alin. (2), utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:
a) pentru anul 2005 (octombrie – decembrie) – 310 lei;
b) pentru anul 2006 – 330 lei;
c) pentru anul 2007 – 390 lei;
d) pentru ianuarie – septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
e) octombrie – decembrie 2008 – 540 lei:
f) pentru anul 2009 – 600 lei;
g) pentru anul 2010 – 600 lei.

Art.5 – Cota de contribuţie de asigurări sociale, prevăzută la art.4 alin.(1), care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:
a) pentru anul 2005 - 31,5%;
b) pentru anul 2006 - 29,15%;
c) pentru anul 2007 - 29%;
d) pentru ianuarie – noiembrie, inclusiv, 2008 – 29%;
e) pentru decembrie 2008 – 27,5%;
f) pentru ianuarie 2009 – 28%;
g) pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%;
h) pentru anul 2010 – 31,3%.

Art.6 – (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.
(2) Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale calculată potrivit prevederilor art.4 şi art.5 se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului.

Art.7 – Baza lunară de calcul la care se achită contribuţia de asigurări sociale, respectiv cea prevăzută la art.4 alin.(2), se foloseşte la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“buna ziua
am pensie de urmas 400 lei si daca ma angajez :cu un salariu de 720 brut, net 560,sau 1/2 norma 360 brut , pot sa mai bebeficiez de pensie
multumesc”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, indiferent de norma de lucru (norma intreaga sau contract cu timp partial, jumatate de norma) plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Va rog, ca in masura in care este posibil, sa ma informati cu un raspuns competent privind data la care pot solicita iesirea la pensie, avand in vedere urmatoarele date:
- data nasterii : 29.04.1950;
- stagiul militar : 26.10.1970 - 10.02.1972;
- angajat : 13.09.1974 - 24.12.1997, grupa a II-a, 100% ;
- somer : 24.12.1997 - 20.09.1998;
- alocatie de sprijin : 20.09.1998 - 15.04.1999;
- angajat : 15.04.1999 - 31.12.2007, conditii normale;
- angajat : 3 luni (conditii normale) - 2008;
Cu multumiri anticipate, D.B.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 29 aprilie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa II-a de munca) o perioada totala de 23 ani, 3 luni si 11 zile conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani, de la data de 29 aprilie 2010.
Astfel, la aceasta data puteti depune de dosarul de pensie pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta - nevazator

Intrebare:

„Buna ziua,
Mi-a spus cineva ca la aceasta adresa va pot pune anumite intrebari despre posibilitatea pensionarii.
Pe scurt, am lucrat ca persoana valida timp de aproximativ 2 ani intre 1998 - 2000 cu carte de munca, dupa care mi-am pierdut definitiv vederea si am fost pensionat din motive de invaliditate (pentru pierderea capacitatii de munca).
In anul 2003 m-am angajat din nou si lucrez de atunci (de 7 ani) la aceeasi firma.
Mi-a spus cineva ca as putea sa ma pensionez cu o pensie dfinitiva, nu doar cu una pentru pierderea capacitatii de munca fiindca se ia in considerare ca vechime si perioada cat am stat acasa, ceea ce imi pare cam ciudat.
M-ati putea lamuri in aceasta privinta?
Nu ma intereseaza ca in primul rand sa ma pensionez, ci in primul rand sa pot lucra in continuare, insa mi s-a spus ca pensia definitiva este mai mare decat cea de invaliditate.
Am vazut insa in lege ca pensionarii isi pot continua activitatea doar cu acceptul angajatorului si nu as vrea ca aceasta pensionare definitiva sa ma dezavantajeze iar angajatorul sa ma poata concedia oricand pe motiv ca sunt pensionar.
Am 35 de ani.
Va multumesc pentru lamuriri. IP”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Prin urmare, nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta de la orice varsta, dar cu conditia realizarii ca nevazator a cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.
Avand în vedere varsta dvs., vârsta standard de pensionare este 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel care trebuie realizat ca nevazator este de minim 11 ani si 8 luni.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, la stagiul efectiv realizat, se adauga si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate, astfel incat trebuie sa totalizati stagiul minim de cotizare cerut de art. 47 alin. 2, respectiv 11 ani si 8 luni, pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta ca nevazator.
Cu bine,
Specialist pensii.

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta sau anticipata

Intrebare:

„Sunt nascuta in data de 17.08.1952, si sunt handicapata de gradul II inca de la varsta de 7 ani.In acest moment beneficiez de ajutor de ajutor de handicap de 230 RON/luna.Dealungul anilor am cotizat si eu aproximativ 5 ani, si as vrea sa stiu care este perioada minima de cotizare la persoanele cu handicap de gradul II.Cand am facut hartiile medicale mi s-a spus, ca dupa 10 ani pot sa cer si eu pensia de drept.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu aceasta informatie, pt ca este vorba de mama mea care nu poate sa deplaseze doar foarte greu.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, respectiv 17 august 1952, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 2 luni, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, iar stagiul complet de cotizare prevazut de lege este de 28 de ani si 4 luni.

Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 49 de ani si 2 luni, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 18 ani, 10 luni si 20 zile).

Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., nu aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus intrucat nu indepliniti conditia de minim doua treimi din stagiul complet de cotizare, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.


Cu bine,
Specialist pensii.

25 octombrie 2010

Ordinul MFP nr. 2466/2010 - aprobarea unor instructiuni privind declararea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale

Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2466/2010 pentru aprobarea unor instructiuni privind declararea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj prevazute la art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 706, din 22 octombrie 2010.

In temeiul art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, al art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul muncii, familiei si protectiei sociale si ministrul finantelor publice emit urmatorul ordin:

Art. 1. — (1) Contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj calculate si retinute de catre platitorii de venit potrivit art. III alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, denumite in continuare contributii individuale de asigurari, se vor declara la organele fiscale competente in administrarea acestora, subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(2) Modelul si continutul formularului declaratiei sunt cele aprobate potrivit art. 1 lit. c) din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”, cod 14.13.01.40.

Art. 2. — (1) Plata contributiilor individuale de asigurari se va efectua de catre platitorii de venit potrivit art. 114 alin. (1) si (21) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Contul in care se vor plati contributiile individuale de asigurari este cel prevazut la art. 4 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv contul 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea platitorului de venit.

(3) Organele fiscale competente in administrarea platitorilor de venituri vor distribui sumele platite in contul prevazut la alin. (2) si vor stinge contributiile individuale de asigurari declarate potrivit art. 1 alin. (1), in conformitate cu dispozitiile art. 114 si 115 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Contributiile individuale de asigurari distribuite potrivit alin. (3) se evidentiaza in conturile corespunzatoare de venituri bugetare, codificate cu codul de identificare fiscala al platitorilor de venit.

Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Ioan Nelu Botis
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu

24 octombrie 2010

Pensie anticipata partiala - termen de depunere

Intrebare:

“ Buna ziua,
Ma numesc S.C. si as dori sa stiu daca exita un termen limita pana cand poate fi depus dosarul de pensionare (PAP) in coditiile in care sa presupunem ca legea pensiilor va intra in vigoare din 01.01.2011 si va fi ridicata suspendarea.Sunt nascuta in sept 1955,am 33 ani stagiu de cotizare in conditii normale de munca si as dori sa ma pensionez in cursul anului viitor.Legea prevede ca cererea de pensionare sa fie depusa in termen de 30 de zile de la indeplinirea conditiilor de pensionare ? sau dosarul poate fi inaintat oricand dupa implinirea conditiilor de PAP?
Va multumesc si va felicit pentru promtitudinea cu care raspundeti intrebarilor noastre!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese sunteti nascuta in septembrie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna septembrie 2015.


Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, se poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Conform Legii nr. 118/2010, in perioada 3 iulie 2010 - 31 decembrie 2010, dispozitiile din Legea nr. 19/2000 privind pensia anticipata si pensia anticipata partiala se suspenda, ceea ce inseamna ca, incepand cu data de 3 iulie (respectiv 5 iulie, prima zi lucratoare), casele teritoriale de pensii nu vor mai primi dosare privind aceste categorii de pensii.

Prin urmare, nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala, cat timp aceste dispozitii sunt suspendate.

Cu privire la data de la care puteti depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2010, iar in cazul depasirii acestui termen drepturile de pensie se vor acorda incepand cu data depunerii dosarului la casa teritoriala de pensii. Prin urmare, cererea poate fi depusa oricand dupa indeplinirea conditiilor pana la varsta standard de pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Urmas orfan de ambii parinti

Intrebare:

“Stimate domnule Ene,
As dori sa stiu daca este posibil sa mai iau pensia de urmas, avand in vedere urmatoarele:
1. sunt orfana de ambii parinti
2. am 24 ani (n. 06.02.1986)
3. sunt la master la zi si in martie 2011dau examenul de dizertatie (in aceste conditii, as primi oricum pana in luna octombrie pensia?)
4. lucrez de ~ 1an si am un venit mai mare decat salariul minim pe economie.
Desi am fost deja informata ca nu pot primi retroactiv pensia, doresc sa am aceasta confirmare de la dvs. deoarece nu am renuntat la acest drept pentru a face un bine statului, ci pur si simplu in nicio lege pe care am citit-o nu era stipulat decat ca in momentul in care m-am angajat si am salariu mai mare decat minimul pe economie, trebuie sa anunt casa de pensii pentru a inceta in a mai beneficia de pensie. D-abia in urma cursului acesta, la care intamplator o cunostinta participa, am putut afla care sunt de fapt drepturile mele.
In situatia in care mai pot beneficia de pensia de urmas, va rog sa imi comunicati ce trebuie sa fac pentru a aceasta.
Va multumesc frumos. A”

Raspuns:

Pensia de urmas este reglementata la art. 66 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).”

De asemenea, conform dispozitiilor art. 94 alin. 1 din acelasi act normativ, “pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmaşi orfani de ambii părinţi, pe perioada şcolarizării, până la vârstele prevăzute la art. 66 lit. a) şi b);
b) nevăzătorii;
c) pensionarii pentru limită de vârstă.
d) pensionarii de invaliditate de gradul III.”
Prin urmare, in cazul in care sunteti urmas orfan de ambii parinti, puteti cumula pensia cu veniturile din activitati profesionale, indiferent de nivelul acestora si indiferent de locul unde sunteti incadrat, reglementare care exista in Legea nr. 19/2000 inca de la intrarea ei in vigoare.
In situatia in care a trecut termenul prevazut de lege de 90 de zile de la data decesului ultimului parinte, drepturile de pensie se acorda de la data depunerii dosarului la casa de pensii, impreuna cu toate documentele prevazute de lege. Prin urmare, avand in vedere cele mai susprecizate, nu este posibila acordarea drepturilor de pensie de urmas retroactiv, pentru perioada in care solicitantul nu a depus dosarul de pensie la casa teritoriala de pensii.
Drepturile de pensie se acorda cu data depunerii cererii si se platesc pana la data sfarsitului anului scolar, respectiv pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, continuarea studiilor trebuind sa fie dovedita cu o noua adeverinta scolara, pentru urmatorul an scolar. Prin exceptie, drepturile de pensie se acorda pana la data de 1 a lunii urmatoare sfarsitului cursurilor, atunci cand prin adeverinta eliberata de institutia de invatamant este precizata in mod expres o data de sfarsit a cursurilor, in interiorul anului scolar.
Actele necesare sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorii decedati nu aveau calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale dvs., respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care parintii decedati aveau calitatea de pensionari);
-adeverinţa de studii;
-certificatele de deces ale parintilor decedati, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Am o rugaminte, daca se poate sa-mi calculati varsta pensionarii in urmatoarele conditii:
- nascut la data de 26.03.1955
- vechime in campul muncii cu contrubutia platita de 30 ani si 2 luni
- am lucrat in grupa 1 o perioada de 10 ani 6 luni si 25 zile
- am lucrat in grupa a 2 a o perioada de 8 ani 9 luni si 5 de zile
- am absolvit facultatea de electrotehnica cu durata de 5 ani
- am efectuat stagiul militar de 9 luni
Va multumesc, astept vesti. ”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 19 ani si 4 luni (10 ani, 6 luni si 25 zile, in grupa I de munca si 8 ani, 9 luni si 5 zile, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 4 ani, respectiv pana la varsta de 61 de ani (26 martie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 10 ani, 6 luni si 25 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 26 martie 2016, cand veti implini varsta de 61 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Buna seara,
Ma numesc B. M., m-am nascut la data de 16.08.1958. Am stagiu complet de cotizare de 28 de ani si 4 luni din care grupa 1 am 10 ani si 3 luni. Daca imi puteti spune cand as putea sa ies la pensie prin "pensie pentru limita de varsta"..
Multumesc anticipat pt raspuns!
Numai bine!”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 10 ani si 3 luni, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, fara ca varsta de pensionare sa fie mai mica decat 50 de ani.
Intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 10 ani si 3 luni, varsta standard de pensionare de 60 ani se reduce cu 2 ani, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 58 de ani, beneficiind de reducerea conferita de art. 42, incepand cu data de 16 august 2016.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca, acte necesare

Intrebare:

“ Buna ziua , ma numesc B.S. , sunt nascuta in 27.10.1956 , in Bucuresti si lucrez intr-o tipografie. Am 22 ani de munca in Grupa a2a si mai am inca 14 ani lucrate normal, tot in tipografie dar fara Grupa. Va rog daca puteti sami spuneti cand ar trebui sa ies la pensie si daca se poate iesi de acum , ce acte imi trebuie , cum pot sa rezolv aceasta situatie.

Astept un raspuns, va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 27 octombrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 22 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, respectiv de la data de 27 octombrie 2011, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Actele necesare sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.

Cu bine,
Specialist pensii.

23 octombrie 2010

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta conditii

Intrebare:

„va rog ajutati-ma si pe mine sora mea are 43 de ani in decembrie are grad handicapat gradul 2 accentuat si 17 ani vechime nu aude nu vorbeste si la servici in momentul actual este foarte discriminata. va multumesc”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani).

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Ma numesc P.G.,nascut in 25.02.1959, la data de 12.10.2010 am 32 de ani cotizati, din care 20 ani de grupa I. Ma intereseaza daca la implinirea varstei de 52 de ani, adica 25.02.2011, dupa noua lege a pensiilor voi putea sa ies la pensie.
Multumesc,
P.G”

Raspuns:
Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 20 ani, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat de la implinirea varstei de 52 de ani, incepand cu data de 25 februarie 2011.
Va precizam, de asemenea, ca art. 167 indice 1 este valabil pana la data de 1 aprilie 2011.
In legatura cu legea privind sistemul unitar de pensii publice si modalitatea in care aceasta se va aplica, va rugam sa ne adresati intrebarile dupa aparitia acesteia in forma finala in Monitorul Oficial.
Cu bine,
Specialist pensii.

21 octombrie 2010

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta conditii

Intrebare:

„Ma numesc L.M.,nascut la 17.12.1958.Vechime in munca de 30 ani si 9 luni.
Din august 2010 sunt pensionat pe caz de boala.Am un certificat de handicap cu grad accentuat ,obtinut in iunie 2010.
Pot beneficia de reducerea standard a varstei de pensionare conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000,
anexa 3, pct.b ?
Cu multumiri anticipate,L.M.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Nu conteaza data obtinerii certificatului de handicap, ci data ivirii handicapului, mentionata expres pe acel certificat pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie de urmas cu salariul - sistemul public si sistemul militar

Intrebare:

“Buna ziua , eu benificiez de pensie de urmas si as dori sa sti daca pot sa lucrez pt ca eu am niste legi : art 61 di8n legea 164/2001-16.01.2009 care zice:benificiarii pensiei de urmas cu exceptia celor prevazut art 40 42 , pot cumula pensia cu veniturile lunare realizate dintr-o activitate profesionala,daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc lumatate din lariul mediu brut lunar pe economie.Dar mai am o lede tot asa dar care scrie sa nu depaseasca 1/4 din salariul mediu brut pe economie{cred ca1/4 inseamna un sfert nu?}, si nu stiu care lege ii cea actuala si nimeni nu stie sami explice.astept un rsp urgent de la voi. va multumesc”

Raspuns:

Pentru aflarea legislatiei care vi se aplica este important de aflat daca beneficiati de pensie de urmas din sistemul public de pensii sau de pensie de urmas din sistemul militar. Astfel, in primul caz, dispozitiile care vi se aplica sunt cele din Legea nr. 19/2000, iar in al doilea, cele din Legea nr. 164/2001, dupa cum vom preciza mai jos:

1. In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care unul dintre urmasi este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, , salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.

Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

2. In conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmaş, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 40-42, realizează venituri brute lunare dintr-o activitate profesională mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru care asigurarea este obligatorie”.

Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.

Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 918 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei militare de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

Cu bine,
Specialist pensii.

20 octombrie 2010

Pensie de invaliditate comunitara

Intrebare:

“Stimate/a Domn/Doamna,

Buna ziua,

Va mutltumesc anticipat pentru raspunsul pe care Dvs. veti avea bunavoita a mi-l trimite.

Ma numesc S.C. si am aceasta intrebare:

1. Plecand de la premiza: in urma unei interventii chirurgicale(tumora stg pulmonara cu extirpare lob superior) sotului meu urmeaza a i se deschide dosarul de pensie de invaliditate; va implinii in luna Mai 2011 varsta de 50 de ani. Intrebare: in perioada 10.septembrie.2002 - 30.06.2008(data ultimei sanatorii in Italia ,respectiv data repatrierii in Romania) a lucrat ca muncitor in constructii, mai exact inlaturarea/eliminarea Eternitei. Societatea italiana a efectuat toate varsamintele contributive ale salariatilor sai.Avand in vedere mediul toxic precum si examenul anatomopatologicdin urma interventiei chirugicale care a identificat fibre libre de azbestoza(fibra principala din Eternita) pot aplica cu o cerere pentru o pensie de invaliditate de pe teritoriul italian?! Care ar fi formularul: E202, E207...?
Cu stima, S.C.”

Raspuns:

Pentru a obtine pensie de invaliditate, sotul dvs. trebuie sa se adreseze casei teritoriale de pensii la care sunteti asigurata în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Italia, unde va trebui sa completeze formularul E204 - intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de invaliditate” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”. Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii acordare pensie comunitara

Intrebare:

“Buna ziua, ma numesc M.L.P. ,sunt nascuta in 14.08.1969, sunt in pensie de boala gr.II din data initiala de 01.07.1999, cu un stadiu de cotizare realizat pana la acea data de 5 ani,6 luni,1 zi.In august 2000 i-mi este suspendata pensia pe motivul deplasarii mele din tara la tratament intr-o alta tara, cu reintrare in drepturi incepand cu 01.12.2005, fapt care a determinat neluarea in calcul a acestei perioade de catre CJP, respectiv august 2000-decembrie 2005. Incepand cu 01.01.2010,conform certificatelor medicale de agravare, sunt trecuta in gr.I de invaliditate.
In total pe decizia de pensie la aceasta data,01.01.2010 i-mi sunt recunoscuti 11 ani,6 luni, 1 zi.
Dupa suspendarea pensiei din Romania,nevoita fiind si fiind in conditii mai bune de sanatate am inceput sa lucrez,cotizand la Sistemul de Asigurari Sociale (SGS), care la fiecare an cotizat se calculeaza ,se adauga 2 luni in plus, avand pana la aceasta data un cumul de aproximativ 9 ani.Deci pana la aceasta data am peste 20 de ani cotizand,care i-mi sunt recunoscuti oficial.
Intrebarea mea este,la ce varsta si cand a-si avea dreptul la o pensie anticipata de varsta?Tinand cont ca am cotizat si intr-o alta tara, unde trebuie sa-mi depun dosarul, cererea.(in cazul ca am dreptul in viitorul apropiat)
Cu mult respect, va multumesc!”

Raspuns:

In Romania, potrivit prevederilor Legii nr.19/2000, modificata si completata, pentru a obtine pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii: sa aveti împlinita varsta de cel putin 55 ani si sa fi realizat un stagiu de cotizare de cel putin 30 ani (în acest stagiu nu sunt incluse perioadele asimilate). Mentionam, de asemenea, ca pana la data de 31 decembrie 2010 dispozitiile privind pensiile anticipate sunt suspendate.

Astfel, daca ati realizat în Romania si intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau în Elvetia, stagiu de cotizare de cel putin 30 ani, va puteti adresa casei teritoriale de pensii la care sunteti asigurata în acel moment, pentru a completa formularul E202 intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”.

Cu bine,
Specialist pensii.

Ordinul MMFPS nr. 1418/2010 - Procedura de incadrare in grade de invaliditate

ORDIN nr. 1.418 din 11 octombrie 2010
privind aprobarea Procedurii de încadrare în grade de invaliditate în vederea înscrierii la pensia de invaliditate şi a Procedurii de verificare a încadrării în grad de invaliditate
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 696 din 19 octombrie 2010


Având în vedere:
- prevederile art. 6 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor;
- Hotărârea Guvernului nr. 400/2001 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate;
- Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale emite următorul ordin:

ART. 1
Se aprobă Procedura de încadrare în grade de invaliditate în vederea înscrierii la pensia de invaliditate, prevăzută în anexa nr. 1.

ART. 2
Se aprobă Procedura de verificare a încadrării în grad de invaliditate, prevăzută în anexa nr. 2.

ART. 3

Directorul general al Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, precum şi directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

ART. 4

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

ART. 5

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Ioan Nelu Botiş

Bucureşti, 11 octombrie 2010.
Nr. 1.418.


ANEXA 1

PROCEDURĂ
de încadrare în grade de invaliditate în
vederea înscrierii la pensia de invaliditate

ART. 1
Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă au dreptul la pensie de invaliditate.

ART. 2

Evaluarea capacităţii de muncă şi încadrarea în gradul I, II sau III de invaliditate se fac pe baza normelor şi criteriilor medicale de diagnostic clinic şi diagnostic funcţional aprobate prin hotărâre a Guvernului.

ART. 3

(1) Expertiza medicală a capacităţii de muncă în vederea pensionării de invaliditate se face la cerere. Persoana care solicită evaluarea capacităţii de muncă în vederea încadrării într-un grad de invaliditate va depune o cerere de expertizare a capacităţii de muncă la serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii, conform anexei nr. 1 la prezenta procedură. Cererea de expertizare a capacităţii de muncă în vederea încadrării în grad de invaliditate va fi însoţită de documente medicale care atestă faptul că persoana care solicită expertizarea prezintă afecţiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator.

(2) În situaţia persoanelor nedeplasabile, cererea de expertizare a capacităţii de muncă în vederea încadrării în grad de invaliditate împreună cu documentele medicale se depun de către aparţinătorul solicitantului.


(3) Încadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă emisă de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.


ART. 4

(1) Avizarea încadrării în grade de invaliditate se face de către medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă, denumit în continuare medic-şef, după analizarea documentaţiei medicale şi examinarea clinică a bolnavului şi numai dacă se constată că acesta are capacitatea de muncă redusă cel puţin la jumătate.
(2) Pentru cazurile neconcludente, medicul-şef poate solicita completarea documentaţiei medicale cu investigaţii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinări de specialitate sau internare la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM.
(3) Pentru bolnavii psihici sau pentru alte cazuri cu o problematică medicală deosebită, asistentul social din cadrul serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă efectuează anchete sociale (la domiciliu, la locul de muncă, la unitatea sanitară), conform obiectivelor stabilite de medicii experţi ai asigurărilor sociale.
(4) În situaţia persoanelor nedeplasabile, cu afecţiuni grave, avizarea se face pe baza documentaţiei medicale prezentate, a examenului clinic şi după completarea documentaţiei cu anchetă socială, dacă este cazul.
(5) Evaluarea capacităţii de muncă se face spre finalul expirării duratei de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, prevăzută de legislaţia în vigoare, şi după efectuarea programelor de recuperare.
(6) Avizarea încadrării în grade de invaliditate se poate face şi înainte de expirarea duratei maxime de concediu medical, pentru cazurile grave, irecuperabile sau cu potenţial de recuperabilitate redus.
(7) Persoanele care solicită expertizarea capacităţii de muncă, dar nu sunt asigurate în sistemul public de pensii, trebuie să facă dovada, cu documente medicale, că au efectuat un program recuperator.
(8) Avizarea, favorabilă sau nefavorabilă, constă în completarea formularului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură, semnat şi parafat de către medicul-şef.
(9) Cererea, însoţită de documentele medicale şi de avizul medicului-şef, se repartizează cabinetului teritorial de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei expertizate.

ART. 5
(1) În urma analizării documentaţiei medicale, a avizului medicului-şef şi a examinării clinice, medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul cabinetului teritorial de expertiză medicală a capacităţii de muncă întocmeşte raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură, şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă, prevăzută în anexa nr. 4 la prezenta procedură, pe care le semnează şi le parafează.
(2) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă se emite în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare. Termenul se poate prelungi corespunzător dacă se solicită completarea cu investigaţii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinări de specialitate sau dacă bolnavul este trimis la INEMRCM pentru investigaţii ori internare.

ART. 6

La nivelul cabinetului teritorial de expertiză medicală a capacităţii de muncă se constituie dosarul medical al pensionarului de invaliditate, care va cuprinde:
a) cererea de expertizare în vederea încadrării în grad de invaliditate;
b) documentele medicale care susţin diagnosticul clinic şi diagnosticul funcţional (forma clinică şi stadiul evolutiv al bolii);
c) avizul emis de medicul-şef;
d) documentele prevăzute de lege pentru stabilirea cauzei invalidităţii (boală profesională, accident de muncă, tuberculoză, neoplazii, SIDA);
e) documentul prin care se dovedeşte data apariţiei invalidităţii;
f) raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă;
g) decizia medicală asupra capacităţii de muncă.

ART. 7

(1) Medicul expert al asigurărilor sociale de la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, după examinarea bolnavului şi analizarea dosarului medical, redactează concluziile expertizei, pe care le înscrie în raportul de expertiză medicală.
(2) După stabilirea concluziilor expertizei, medicul expert al asigurărilor sociale se pronunţă asupra invalidităţii printr-o decizie medicală asupra capacităţii de muncă, care se întocmeşte în 3 sau, după caz, 4 ori 5 exemplare.
(3) Un exemplar al deciziei medicale asupra capacităţii de muncă rămâne la dosarul medical, care se păstrează în evidenţa cabinetului de expertiză medicală a capacităţii de muncă. Celelalte exemplare se înmânează persoanei expertizate, sub semnătură, cu obligaţia ca aceasta să le depună, după caz, la casa teritorială de pensii, la angajator (dacă este asigurat), la inspectoratul teritorial de muncă (în cazul accidentului de muncă) sau la direcţia de sănătate publică (în cazul bolii profesionale). Un exemplar rămâne în posesia persoanei expertizate.
(4) Împreună cu decizia medicală asupra capacităţii de muncă persoanei expertizate i se înmânează şi planul de recuperare.
(5) Planul de recuperare este obligatoriu pentru persoana în cauză şi pentru persoanele competente să îl aplice, iar bolnavul poate refuza aplicarea unor măsuri recuperatorii numai dacă acestea i-ar putea periclita viaţa, făcându-se şi dovada în acest sens.
(6) Medicul expert al asigurărilor sociale stabileşte formele şi condiţiile de muncă indicate pentru cazurile respinse, precum şi pentru pensionarii cu gradul III de invaliditate.

ART. 8

(1) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii.
(2) Pot face obiectul contestaţiei, după caz: gradul de invaliditate acordat, cauza invalidităţii, data apariţiei invalidităţii sau termenul de revizuire, stabilite prin decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(3) Contestaţia, împreună cu dosarul medical, se înaintează, în termen de 10 zile, serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă judeţean sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz.
(4) Medicii-şefi de la serviciile de expertiză medicală a capacităţii de muncă judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti rezolvă contestaţia în termen de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Pentru soluţionarea contestaţiei poate fi consultat INEMRCM.
(6) În soluţionarea contestaţiei, după reexaminarea bolnavului şi a documentaţiei din dosarul medical, medicul-şef emite o nouă decizie medicală care înlocuieşte decizia contestată.

ART. 9

Casele teritoriale de pensii vor comunica, periodic, la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită în continuare CNPAS, şi la INEMRCM situaţia statistică a cazurilor nou-înscrise la pensie de invaliditate şi a dosarelor medicale verificate. Modul de raportare se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNPAS.

ART. 10

INEMRCM coordonează şi controlează modul de realizare a activităţii de încadrare în grade de invaliditate.


ANEXA 2

PROCEDURĂ
de verificare a încadrării în grad de invaliditate

ART. 1
La nivelul serviciilor de expertiză medicală a capacităţii de muncă se înfiinţează comisii de verificare a pensionarilor de invaliditate, denumite în continuare comisii, constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă.

ART. 2
(1) Comisia verifică corectitudinea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţa caselor teritoriale de pensii.
(2) Din comisie nu poate face parte medicul expert care a efectuat ultima expertizare a pensionarului de invaliditate.
(3) În situaţia în care, în mod excepţional, nu se poate constitui o comisie, acţiunea de verificare se efectuează de către un alt medic expert al asigurărilor sociale decât cel care a efectuat ultima expertizare.

ART. 3

(1) Acţiunea prevăzută la art. 2 constă în:
a) verificarea respectării criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, aprobate prin hotărâre a Guvernului;
b) verificarea corectitudinii încadrării în gradul de invaliditate respectiv, pe baza documentelor medicale existente în dosarul medical al pensionarului;
c) reexpertizarea de către comisie a cazurilor neconcludente, insuficient documentate.
(2) În situaţia în care comisia nu se poate pronunţa asupra cazului analizat, aceasta va trimite dosarul medical la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM, însoţit de referatul de prezentare, conform anexei la prezenta procedură.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), după primirea dosarului medical, însoţit de concluziile INEMRCM, comisia va emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(4) Deciziile emise de comisie cu respectarea concluziilor INEMRCM rămân definitive.
(5) Neprezentarea pensionarului la INEMRCM pentru internare conduce la suspendarea plăţii pensiei de invaliditate.
(6) Lunar, până la data de 5, INEMRCM va comunica, în scris, caselor teritoriale de pensii lista pensionarilor convocaţi şi neprezentaţi la internare în cursul lunii precedente.

ART. 4

În situaţia în care se constată că încadrarea în grad de invaliditate s-a efectuat cu respectarea criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, pe ultima decizie medicală emisă comisia confirmă acest fapt. Toţi membrii comisiei vor semna şi vor parafa.

ART. 5

(1) În vederea reexpertizării, comisia va convoca, în scris, pensionarul de invaliditate, cu indicarea obligatorie a datei de prezentare.
(2) Neprezentarea pensionarului la reexpertizare conduce la suspendarea plăţii pensiei de invaliditate, conform reglementărilor în vigoare.
(3) Lunar, până la data de 5, comisia va comunica, în scris, casei teritoriale de pensii lista pensionarilor convocaţi şi neprezentaţi la reexpertizare în cursul lunii precedente.

ART. 6

(1) În urma reexpertizării pensionarilor de invaliditate, comisia emite decizia asupra capacităţii de muncă, care va fi semnată şi parafată de către toţi membrii comisiei.
(2) Decizia emisă conform alin. (1) poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, la medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii, care va înainta dosarul medical la INEMRCM.
(3) După primirea concluziilor INEMRCM, medicul şef al serviciului de expertiză medicală a capacităţii de muncă va emite o nouă decizie, în conformitate cu acestea.
(4) Deciziile medicale necontestate în termen rămân definitive.
(5) În situaţia identificării unor erori, sesizate de către partea interesată, sau în urma acţiunilor de control ale INEMRCM, deciziile rămase definitive pot fi revizuite de către emitent.

12 octombrie 2010

ORDIN nr. M.112 din 5 octombrie 2010 privind recalcularea pensiilor militare

ORDIN nr. M.112 din 5 octombrie 2010
pentru completarea Ordinului ministrului apararii nationale nr. M.101/2010 privind aplicarea in Ministerul Apararii Nationale a Hotararii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 686 din 11 octombrie 2010


Pentru aplicarea prevederilor art. 16 din Hotararea Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor,
in temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, cu modificarile ulterioare,

ministrul apararii nationale emite prezentul ordin.

ART. I
Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.101/2010 privind aplicarea in Ministerul Apararii Nationale a Hotararii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 606 din 26 august 2010, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) si (2^2), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Procedura de fotografiere, stocare, transmitere a datelor in format electronic si creare a bazei de date referitoare la perioadele de activitate desfasurate de beneficiari in structuri ale Directiei generale de informatii a apararii se stabileste prin dispozitie a directorului general al Directiei generale de informatii a apararii.
(2^2) Statul Major General coopereaza cu Directia generala de informatii a apararii pentru crearea bazei de date necesare recalcularii pensiilor militare de stat ale beneficiarilor care si-au desfasurat activitatea in structuri ale Directiei generale de informatii a apararii."
2. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 4^1. - (1) In vederea obtinerii documentelor doveditoare necesare recalcularii pensiilor militare de stat, beneficiarii care si-au desfasurat activitatea in structuri ale Directiei generale de informatii a apararii se adreseaza acestor structuri.
(2) Activitatile desfasurate de structurile Directiei generale de informatii a apararii in vederea eliberarii documentelor solicitate sunt cele prevazute la art. 4."
ART. II
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Ministrul apararii nationale,
Gabriel Oprea

Bucuresti, 5 octombrie 2010.
Nr. M.112

11 octombrie 2010

Clubul de Dreptul Muncii - Contributiile de asigurari sociale

Lectorii Stefan Ene - Sef Serviciu Stabiliri Pensii din cadrul CPMB si Costel Gilca- specialist Dreptul Muncii, vor discuta joi 14.10.2010, despre CONTRIBUTIILE DE ASIGURARI SOCIALE.

Ideile principale ale cursului ce vor fi dezbatute la Clubul de Dreptul muncii – Costel Gilca sunt:

I. Asiguratii sistemului public de pensii

II. Contracte de asigurare si declaratii de asigurare

III. Contributia de asigurari sociale

* Contribuabili
* Locurile de munca in conditii deosebite si locurile de munca in condiţii speciale de munca
* Baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale si baza de calcul datorate de angajatori
* Termenele de plata a contributiei de asigurari sociale
* Cotele de contributii de asigurari sociale prevazute de lege
* Constituirea stagiului de cotizare in vederea inscrierii la pensie.

IV. Acte normative succesive si analiza situatiilor ivite in practica

* Ordonanta de urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale;
* Ordonanta de urgenta nr. 82 din 8 septembrie 2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.

Va puteti inscrie la curs la http://www.costelgilca.ro/club/index/club-de-dreptul-muncii.html

10 octombrie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Ma numesc A.A.,nascuta in 31.10.1961 in varsta de 49 de ani, 30 de ani in campul muncii, 14 ani si 10 luni in grupa 1, 1 an si 7 luni in grupa II, 12 ani si 1 luna grupa III si 2 ani de somaj. ma intereseaza daca la anu' cand voi implini 50 de ani pot sa raman la pensie? mentionez ca somajul a fost efectuat dupa 30 de ani de munca. multumesc anticipat! astept raspunsul d-voastra.”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 16 ani si 5 luni (14 ani si 10 luni, in grupa I de munca si 1 an si 7 luni, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 56 de ani si 6 luni (1 mai 2018).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 14 ani si 10 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 8 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 1 mai 2018, cand veti implini varsta de 56 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 24.12.1957. Vechime totala in munca la data de 01.10.2010 - 30 ani cotizati, la care se adauga 9 luni armata si 3 ani studii superioare.
In grupa I-a de munca am lucrat 18 ani si 9 luni. In grupa a II-a 1 an si 9 luni.
Dupa legea 19/2000 pot iesii la pensie in 2011 - 24 februarie.
Vreau sa stiu in ce mod ma afecteaza noua lege a pensiilor? Vechea lege este valabila pana la 01.04.2011?
Cu stima B.E. Multumesc”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 18 ani si 9 luni lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni si, in conformitate cu preveerile legale in vigoare la aceasta data, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform art. 167 indice 1 incepand cu varsta de 53 de ani si 2 luni, respectiv incepand cu data de 24 februarie 2011.
Precizam ca puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform acestui articol doar pana la data de 1 aprilie 2011, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In privinta modalitatii de aplicare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice ne putem pronunta numai dupa aparitia acestei legi in Monitorul Oficial.
Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,

Tatal meu a decedat in 1991 cand aveam varsta de 3 ani.
De atunci mama mea beneficiaza de pensia de urmas (eu neavand varsta legala la acea vreme, pensia este acordata pe numele ei, pe talonul de pensie fiind trecut numele mamei mele urmat de TUT,) desi ei nu au fost casatoriti.
Tin sa mentionez ca din 1991 mama mea lucreaza dar am beneficiat de pensie de urmas in continuare.
Momentan urmez cursurile unei facultati.
In fiecare an ma duc sa depun adeverinta de student pentru a beneficia in continuare de ea.
Eu lucrez cu carte de munca si am un salariu mai mare de 1/4 din salariul minim pe economie.

Intrebarile mele:
Daca pensia de urmas vine pe numele mamei mele, conteaza daca eu realizez sau nu venituri impozabile?
Iar in cazul in care se verifica faptul ca realizez venituri si imi cer sa restitui suma primita, in afara de a returna aceea suma, mai sunt si alte posibile riscuri? Aici ma refer la amenda sau posibilitatea intocmirii unui dosar penal pentru nedeclararea faptului ca realizez venituri?

Multumesc anticipat, A.B.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care unul dintre urmasi este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.


Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

In situatia in care nu ati facut aceasta cerere de suspendare a drepturilor de pensie, in momentul constatarii din oficiu a cumulului pensiei cu salariul, casa teritoriala de pensii va emite o decizie de debit, in temeiul careia vor fi retinute drepturile dvs. de pensie de urmas pe o perioada de maxim 3 ani, ce reprezinta termenul general de prescriptie prevazut de lege.

Mentionam ca nu este important, in privinta cumulului pensiei cu salariul, cine incaseaza efectiv drepturile de pensie (respectiv tutorele, adica mama dvs., in cazul dvs.), important fiind in acest sens titularul drepturilor de pensie de urmas, respectiv dvs., in calitate de fiu al persoanei decedate.

Cu bine,
Specialist pensii.

8 octombrie 2010

Ordinul MMFPS nr. 1377/2010 - aplicarea prevederilor HG nr. 1.768/2005 - preluarea din carnetele de munca

Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1377/2010 pentru aplicarea prevederilor art. 11 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 674, din 4 octombrie 2010.

In temeiul prevederilor art. 11 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite urmatorul ordin:


Art. 1. — Personalul din cadrul compartimentelor juridice si/sau economice de la nivelul caselor judetene de pensii, respectiv de la nivelul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti este imputernicit sa constate contraventiile si sa aplice amenzile prevazute la art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 2.
— Personalul din cadrul compartimentelor prevazute la art.1 nominalizat prin decizie de catre directorii executivi ai caselor judetene de pensii, respectiv de la nivelul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.


Art. 3.
— Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Ioan Nelu Botis
Bucuresti, 1 octombrie 2010.
Nr. 1.377.

7 octombrie 2010

Presedintele Romaniei a retrimis Parlamentului Legea privind sistemul unitar de pensii publice

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut joi, 7 octombrie a.c., o declaraţie de presă pe tema Legii pensiilor. Vă prezentăm textul declaraţiei:

„Pentru că este de maxim interes ce se întâmplă cu legea privind sistemul unitar de pensii, astăzi, am făcut analiza Legii şi a documentelor depuse la Preşedinţie, constatând următoarele: prin adresa nr.14447 din 6.10.2010, Legea este declarată constituţională prin Decizia 1237 a Curţii Constituţionale. Legea a venit la Preşedinţie semnată de preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului. Deci, din punct de vedere „legalitate” nu am nicio observaţie asupra Legii. Analizând Legea la art.53 alin.1, am constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament în faţa legii pentru femei şi bărbaţi. Nu pot însă să nu analizez realităţile socioeconomice din România şi să constat că, totuşi, femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii. Plecând de la premisa că aici discutăm despre femei care au serviciu, trebuie să recunoaştem că realitatea socială din România ne arată că o femeie care are serviciu în sectorul privat sau în sectorul de stat mai are şi un serviciu acasă, fiind prima şi cea mai responsabilă de gestionarea treburilor casei, de creşterea copiilor. Deci, femeile fac o dublă muncă în România. Chiar Legea, la articolul 56 alin.4 şi la articolul 60, alin. 2, instituie diferenţă de tratament între femei şi bărbaţi - dacă ne referim spre exemplu la balerini şi balerine, vârsta de pensionare diferă între femei şi bărbaţi, sau dacă ne referim la militari, vârsta de pensionare diferă între femei şi bărbaţi.

În aceste condiţii, am hotărât să retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerând oportună modificarea articolului 53, alin. 1 al Legii, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani. Deci, propun Parlamentului să analizeze posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani. Aici mai este un argument: dacă priviţi la legea actuală, la legislaţia în vigoare, femeile se pensionează la 58 de ani, bărbaţii la 62 de ani. Prin legea care mi-a fost trimisă la promulgare, practic, la bărbaţi este o creştere a vârstei de pensionare de la 62 la 65 deci trei ani, iar la femei ar fi de 58 la 65 de ani, deci şapte ani, o creştere de şapte ani. Cred că toate acestea, plus argumentele pe care le-am adus mai înainte, îndreptăţesc o analiză de oportunitate a propunerii pe care o fac Parlamentului ca vâsta standard de pensionare pentru femei să fie de 63 de ani. În acest sens, am şi semnat adresa către preşedinţii celor două Camere şi sper să fie de acord cu o reexaminare rapidă a articolului 53, alin.1.

De la votul din Parlament şi până astăzi au fost numeroase dezbateri publice - unele, foarte serioase - asupra modului cum s-a votat în Parlament această Lege şi au fost şi abordări ridicole ale politicienilor. Mă refer aici, în mod deosebit, la liderul PSD şi la liderul PNL, care, nici mai mult, nici mai puţin, îmi cer să arbitrez în interiorul unei Camere a Parlamentului. Acest lucru nu este posibil. Preşedintele României nu se poate implica în activitatea internă a unei Camere a Parlamentului sau a Parlamentului în ansamblul său. Liderii Ponta şi Antonescu au posibilitatea să se adreseze Comisiei de disciplină a Parlamentului pentru a rezolva problemele de litigiu între grupurile parlamentare. Cred că cei care vorbesc despre dictatură, în mod deosebit cei doi lideri, nu înţeleg ce înseamnă să creezi precedentul ca Preşedintele să se implice în activitatea internă a Parlamentului. Asta ar fi dictatură şi îi rog să gândească cu seriozitate asupra a ceea ce-şi doresc.

Eu nu îmi doresc să interferez viaţa internă a Parlamentului şi, nu numai că nu îmi doresc, nu am nici dreptul, conform Constituţiei. Puterea legislativă este separată de puterea executivă din care face parte preşedintele României. De altfel, cei doi lideri sunt şi foarte contradictorii. Când le-am trimis pur şi simplu o adresă care viza urgenţe legislative ce făceau parte din angajamentele internaţionale ale României, ţipau pe la toate televiziunile că Preşedintele se amestecă în viaţa Parlamentului şi face Parlamentului program. Iar acum îmi cer, nici mai mult, nici mai puţin, să vin s-o fac pe chestorul Parlamentului, să vin să îi sancţionez, poate. Cred că esenţial este să ne păstrăm decenţa, indiferent care ne sunt interesele, iar din punct de vedere „interese”, trebuie să vă spun că acest incident interparlamentar mi-a arătat cât de jos pot coborî unii politicieni. Să negociezi pe bani alocaţi fiecărui parlamentar votul, în defavoarea celor pe care pretinzi pe urmă că îi susţii, este cea mai de jos abordare pe care o poate avea un parlamentar şi îi compătimesc pe cei care au vrut să-şi vândă voturile pentru bani, lăsându-i pe pensionari neapăraţi. De asemenea, dacă îmi este permis, aş mai face o remarcă legată de regulamentul Parlamentului, pe care îl cunosc - şi eu am fost opt ani parlamentar - participarea la vot este obligatorie. Aşa scrie în regulament, iar recomandarea mea către Ponta şi Antonescu nu este decât o simplă chemare la decenţă. Eu vă mulţumesc. Legea pleacă înapoi la Parlament, cu propunerea de modificare a vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani. Vă mulţumesc.”


Departamentul de Comunicare Publică

Pensie pentru limita de varsta - persoana cu handicap accentuat

Intrebare:

„Buna ziua,
Ma numesc M.F. si am o intrebare. Mama mea doreste sa iasa la pensie, nascuta pe 24.04.1961, cu handicap grad II din nastere(surdo-mut) si o vechime de 23 de ani. As dori sa stiu daca poate beneficia de reducerea varstei de pensionare si la ce varsta se poate pensiona.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii mamei dvs., varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani, conditie pe care o indeplineste).
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., are dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus incepand cu varsta de 50 de ani (24 aprilie 2011), conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

6 octombrie 2010

Legea Pensiilor este constitutionala

Curtea Constitutionala a respins cu majoritate de voturi cele doua sesizari de neconstitutionalitate pentru Legea Pensiilor, potrivit comunicatului institutiei (vezi doc. atasat). Cele doua sesizari au fost depuse de PSD si PNL. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu. PSD si PNL au anuntat ca vor demara procedurile de suspendare a presedintelui daca acesta va promulga legea care a trecut in Parlament dupa ce procedura de vot a fost fraudata.

Legea pensiilor este unul dintre obiectivele majore asumate de guvernul Boc in acordul cu FMI.

Printre prevederile Legii se numara:

- mentinerea punctului de pensie la 39,5% din salariul mediu brut pe economie
- eliminarea pensiilor speciale pentru sistemul militar si politisti
- cresterea treptata a virstei de pensionare pina la 65 de ani (in 2030) atit pentru barbati, cit si pentru femei


Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal au depus, in urma cu doua saptamani, sesizari privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Plenul Curtii s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.

6 octombrie 2010
COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din ziua de 6 octombrie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un număr de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al P.N.L., respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că legea sus-menţionată este constituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Biroul de presă al Curţii Constituţionale