Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

30 iunie 2010

Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar

Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 441, din 30 iunie 2010.


Art. 1. — (1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta a Guvernuluinr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, se diminueaza cu 25%.
(2) In situatia in care din aplicarea prevederilor alin. (1) rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma care se acorda este de 600 lei.
Art. 2. — (1) Se reduc cu 25% urmatoarele drepturi de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora:
a) cuantumul drepturilor reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prevazute in anexa nr. V/3 la Legea-cadru nr. 330/2009 si in Hotararea Guvernului nr. 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare in valuta si celelalte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) drepturile prevazute la art. 104 alin. (3) si art. 107 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) cuantumul drepturilor specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, prevazute la pct. 3 alin. (1) si (2), pct. 4 alin. (1), pct. 6, 8, 10, 11 si 12 din anexa nr. IV/2 la Legea-cadru nr. 330/2009;
d) cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si, respectiv, valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament;
e) compensatia lunara pentru chirie.
(2) Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala, medicamente si proteze aferente personalului propriu, pentru care legislatia in vigoare la data publicarii prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurari sociale, bugetele locale sau, dupa caz, bugetele fondurilor speciale, se reduce cu 25%.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul alocatiilor de hrana acordate personalului incadrat in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala pe perioada participarii la misiunile prevazute la art. 2 lit. a)—d) din Legea nr. 42/2004 privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman, cu modificarile ulterioare.
(4) Suma forfetara prevazuta la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, destinata platii drepturilor banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor, se diminueaza cu 25%.

Art. 3. — (1) Prevederile art. 1 si 2 se aplica si personalului din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
(2) Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul prevazut la alin. (1), precum si pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii se vireaza integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 4. — Prevederile art. 1—3 se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 5. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15%.
Art. 6. — (1) Drepturile banesti prevazute la art. 72, 731, 74 si 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%.
(2) Conventiile incheiate in vederea acordarii subventiei prevazute la art. 78 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele juridice pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate.
Art. 7. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata” se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari”.
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, acordata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, nu va fi mai mica de 350 lei.
(3) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari prevazute la alin. (2) se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare.
Art. 8. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu mai contracteaza bilete de odihna in anul 2010.
Art. 9. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
Art. 10. — (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
(2) Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii.
Art. 11. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul drepturilor banesti, acordate sau suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj ori din bugetul de stat, dupa caz, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la art. 15 alin. (1) lit. b)—f), cu exceptia indemnizatiei de somaj diminuate potrivit art. 5, aflate in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se repun in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior aceleiasi date, se diminueaza cu 15%.
Art. 12. — Cuantumul indemnizatiilor acordate in temeiul art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi se diminueaza cu 15%.
Daca din calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
Art. 13. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reduc cu 25% urmatoarele categorii de drepturi:
a) cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical;
b) indemnizatia lunara, prevazuta la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Știinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Șisesti” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, cu modificarile ulterioare;
c) cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Știinta din Romania, membrilor Academiei de Știinte Medicale din Romania si membrilor Academiei de Știinte Tehnice din Romania.
Art. 14. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reduc cu 15% urmatoarele drepturi:
a) cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si urmasilor membrilor Academiei Oamenilor de Știinta din Romania;
b) ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, acordat in temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, cu modificarile ulterioare;
c) indemnizatia prevazuta de Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) indemnizatiile prevazute de Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 15. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga:
a) art. 78 si 79 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 12 si 13 din Ordonanta Guvernului nr. 7/1998 privind unele masuri de protectie sociala a personalului militar si civil, care se vor aplica in perioada restructurarii marilor unitati, unitatilor si formatiunilor din compunerea Ministerului Apararii Nationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 34 din 29 ianuarie 1998, aprobata cu modificari prin Legea nr. 37/2001, cu modificarile ulterioare;
c) art. 12 lit. a), b) si d), art. 121si 122 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2002 privind industria de aparare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 463 din 28 iunie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 44/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) art. 2 alin. (1) si (2) din Legea nr. 174/2006 privind unele masuri de protectie sociala a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Nationale a Padurilor — Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 438 din 2 mai 2006, cu modificarile ulterioare;
e) art. 7 lit. a) si c) si art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.042 din 28 decembrie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 171/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) art. 7 lit. a) si c) si art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2010 privind masuri pentru diminuarea consecintelor restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 70 din 30 ianuarie 2010;
g) Legea nr. 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti, cu modificarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.028 din 27 decembrie 2006;
h) Ordonanta Guvernului nr. 5/2010 pentru modificarea art. III alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 3/2007 privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 69 din 29 ianuarie 2010;
i) Legea nr. 396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 892 din 2 noiembrie 2006;
j) art. 25 si 26 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
k) Legea nr. 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, in invatamantul preuniversitar.
(2) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la alin. (1) lit. b)—f), ale caror drepturi de protectie sociala acordate sau, dupa caz, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj au fost stabilite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si se afla in plata sau se repun in plata dupa suspendare ulterior acestei date, beneficiaza de aceste drepturi in conditiile prevazute de respectivele acte normative, astfel cum se aflau in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, diminuate cu 15%.
(3) Pentru nasterile survenite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si pentru casatoriile incheiate pana la aceasta data, drepturile se stabilesc in conditiile actelor normative prevazute la alin. (1) lit. g)—j) si se solicita la plata pana cel tarziu la data de 31 august 2010.
Art. 16. — (1) Prevederile art. 1—3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9—14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale si de personal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010, in conditiile Legii-cadru nr. 330/2009, precum si cu respectarea prevederilor legii bugetului de stat si ale legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011.

Aceasta lege a fost adoptata in temeiul prevederilor art. 114 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului si in conditiile art. 147 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 76
alin. (1), din Constitutia Romaniei, republicata, in sedinta comuna din data de 29 iunie 2010.

Bucuresti, 30 iunie 2010.
Nr. 118.

Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 441, din 30 iunie 2010.

Art. 1.Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Art. 2. — (1) Pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pensiile anticipate de serviciu dintre cele prevazute la art. 1 lit. c) si f) devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Pensiile de invaliditate si pensiile de urmas dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii de invaliditate, respectiv pensii de urmas, in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pensiile de serviciu, altele decat cele mentionate la alin. (1)—(3), dintre cele prevazute la art. 1, devin pensii pentru limita de varsta in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 3. — (1) Pensiile prevazute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu annual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In situatia pensiilor dintre cele prevazute la alin. (1), care au fost stabilite in baza legilor speciale, pensia din sistemul public se determina considerandu-se a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se elaboreaza metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 1, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

Art. 4. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare, dupa cum urmeaza:
a) intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b);
b) intr-o perioada de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 3 alin. (3), pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. c)—h).
(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se stabileste in baza punctajului mediu anual, determinat potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazute la alin. (1) lit. a) sau b), dupa caz.

Art. 5. — (1) Prevederile art. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator si pensiilor stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) sau b), punctajul mediu anual realizat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale persoanelor la 20 de ani reprezentand stagiul complet de cotizare.
(3) La cuantumul pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) sau b), stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se aplica prevederile art. 11 teza a III-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.

Art. 6. — (1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale se aproba procedura de incadrare in grade de invaliditate, in vederea inscrierii la pensie de invaliditate.
(2) Intr-un interval de un an de la data intrarii in vigoare a procedurii prevazute la alin. (1), Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza verificarea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data.
(3) Daca in urma verificarii incadrarii in grad de invaliditate realizate potrivit alin. (2) rezulta ca dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin savarsirea unor infractiuni, atat beneficiarul pensiei de invaliditate, cat si persoanele care au participat, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni ce a avut ca rezultat incadrarea in grad de invaliditate raspund, in conditiile legii.
(4) Beneficiarul pensiei de invaliditate obtinute prin savarsirea unor infractiuni va putea fi obligat sa restituie integral sumele astfel incasate, in conditiile legii.

Art. 7. — (1) Procedura de stabilire, plata, suspendare, recalculare, incetare si contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevazuta de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Pensiilor prevazute la art. 2 li se aplica in mod corespunzator dispozitiile din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza aceste categorii de pensii.

Art. 8. — Pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b), pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat in alte conditii de munca, asa cum sunt reglementate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare.

Art. 9. — Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 lit. a) si b), pana la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. 10. — Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul beneficiarilor pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b).

Art. 11. — Beneficiarii pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.


Art. 12.Persoanele ale caror drepturi la pensie sunt stabilite, in conditiile legii, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege.

Aceasta lege a fost adoptata in temeiul prevederilor art. 114 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, si in conditiile art. 147 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, cu respectarea dispozitiilor art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, in sedinta comuna din data de 29 iunie 2010.

Bucuresti, 29 iunie 2010.
Nr. 604.

29 iunie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Va rog, respectuos, sa ma lamuriti cu un raspuns competent privind data la care tatal meu poate solicita iesirea la pensie (limita de varsta sau anticipat), tinand cont de urmatoarele date:
- nascut la data de 30.04.1950;
- stagiul militar : 26 oct.1970 - 10 feb. 1972 (1 an, 3 luni, 12 zile);
- angajat: 13 sep. 1974 - 24 dec. 1997, grupa a II-a (100% - 23 ani si 3 luni);
- somer: 24.12.1997 - 15.04.1999;
- angajat: 15 apr. 1999 - 31 dec. 2007 conditii normale;
- angajat: 01.01.2008 - prezent, angajat trei luni.
Cu deosebite multumiri, P.B.”

Raspuns:
Avand in vedere faptul ca este nascut la data de 30 aprilie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II munca) o perioada totala de 23 ani si 3 luni conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani, de la data de 30 aprilie 2010.
Astfel, la aceasta data tatal dvs. poate depune de dosarul de pensie pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie - grupa II de munca

Intrebare:

“buna ziua,
sint nascut pe 09.05.1949,am 35 ani si 10 luni de contributie la fondul de pensii
si am 15 ani si 10 luni de grupa a II-a de munca.
va rog sa-mi spuneti cind pot depune dosarul pentru iesire la pensie anticipata partiala.
multumesc, V.”

Raspuns:
Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 9 mai 1949, varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 9 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 34 de ani si 6 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II munca) o perioada totala de 15 ani si 10 luni conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 61 de ani si 9 luni, de la data de 9 februarie 2011.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 6 luni, conform datelor precizate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani si 9 luni (6 februarie 2009). Astfel, la aceasta data puteti depune de dosarul de pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie limita de varsta-grupa I, II si conditii speciale de munca

Intrebare:

“M-am nascut la 8 mai 1963.
Din 14 sept. 1984 lucrez in siderurgie la Hunedoara, grupa I de munca (din 2001, cred, grupa speciala).
Mai am 6 luni de munca grupa II si armata am facut-o la munca, in mina (aprox. 10-12 luni).
In aceste conditii la ce varsta pot iesi la pensie anticipata sau de drept?
Va multumesc!”

Raspuns:

Din analiza datelor transmise de dvs., aveti un stagiu de cotizare format din:
-16 ani, 6 luni si 17 zile, in grupa I de munca anterior datei de 1 aprilie 2001;
-6 luni, in grupa II de munca;
-9 ani si 2 luni, in conditii speciale de munca, dupa 1 aprilie 2001.

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 17 ani si 17 zile (16 ani, 6 luni si 17 zile, in grupa I de munca si 6 luni, in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 61 de ani si 6 luni-noiembrie 2024.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 16 ani, 6 luni si 17 zile, lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
c. De asemenea, mai exista posibilitatea de reducere a varstei standard de pensionare prevazuta in art. 46 din Legea nr. 19/2000, respectiv “asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în condiţii deosebite, cât şi în condiţii speciale de muncă beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare,corespunzătoare fiecărei situaţii, fără ca această reducere să depăşească 12 ani.”
Astfel, conform anexei nr. 4 beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu total 6 ani si 6 luni, respectiv: 3 ani (pentru cei 9 ani si 2 luni de conditii speciale realizati dupa 2001) si 3 ani si 6 luni (pentru cei 17 ani si 17 zile de grupa superioara de munca conform legislatiei anterioare).
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. c, respectiv data inscrierii la pensie va fi 8 noiembrie 2021, cand veti implini varsta de 58 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata

Intrebare:

„Bună ziua,
Am rugămintea de a mă îndruma într-o chestiune legată de pensia anticipată.
Situatia este în felul următor :
Mama mea s-a pensionat anticipat în anul 2003, respectiv a depus cererea de pensionare în luna aprilie a acelui an, iar prin decizia emisă de casa de pensii s-a stabilit ca beneficiază de pensie anticipată începând cu luna iunie 2003, urmând ca pensia să-i fie diminuată cu 15 % pe o perioada de 60 de luni, deci până în iunie 2008 , dată la care va împlinii vârsta pentru pensia pentru limită de vârstă. Ulterior anului 2008, mama mea nu a mai făcut niciun demers la casa de pensii, iar acum am observat că, în prezent, primeste pensia tot la un nivel diminuat cu 15% cu toate ca din 2008 a împlinit anii necesari pentru pensie pentru limită de vârstă. Pe cuponul de pensie apare că are 0,984 pct de pensie raportat la valoare punctului de pensie însă pensia achitată efectiv nu este efectiv echivalentul acestui raport. ce credeti că ar trebui să facem ? Putem cere recalcularea pensiei si achitarea diferentei de 15 % care nu i s-a
achitat retroactiv ?
Vă multumim anticipat”

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Acest articol, coroborat cu art. 169 alin. (3), care prevede că «pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare”, determină abordarea corectă că orice cerere de recalculare a drepturilor de pensie, dacă nu este altfel prevăzut expres, se acordă cu data de întâi a lunii următoare cererii.
Prin urmare, in mod corect, daca mama dvs. nu a solicitat pana la aceasta data trecerea din categoria pensionarilor anticipati in cea a pensionarilor de limita de varsta, in mod corect casa de pensii nu a procedat la aceasta recalculare din oficiu.
Astfel, trebuie depusa la casa teritoriala de pensii de care apartine cererea de stabilire a pensiei pentru limita de varsta, iar drepturile se vor acorda cu luna urmatoare depunerii cererii, nefiind posibila acordarea retroactiva a drepturilor.

Cu bine,
Specialist pensii

Informatii inscriere pensie limita de varsta - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,

As dori sa va rog sa-mi spuneti cand se poate pensiona ( pentru limita de varsta) cumnatul meu- A.C. , nascut la data de 20.10.1961; va precizez urmatoarele:
- ani de cotizatie : 37 ani si 8 luni
- 19 ani si 11 luni grupa I-a (100%)
- 4 ani si 3 luni grupa a II-a
In speranta unui raspuns cat mai prompt, va multumesc anticipat.”
Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 19 ani si 11 luni lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta persoanei in cauza nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 24 de ani si 2 luni (19 ani si 11 luni, in grupa I de munca si 4 ani si 3 luni, in grupa II de munca), varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 5 ani si 6 luni, prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 59 de ani si 6 luni (20.04.2021), beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Cu bine,
Specialist pensii.

28 iunie 2010

O.U.G. nr. 53/2010 privind esalonarea platii indemnizatiilor prevazute de Legea nr. 341/2004

ORDONANTA DE URGENTA nr. 53 din 16 iunie 2010
privind esalonarea platii indemnizatiilor prevazute de Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 428 din 25 iunie 2010


Tinand cont ca, potrivit dispozitiilor Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care au calitatea de revolutionari beneficiaza de indemnizatie reparatorie si, dupa caz, de indemnizatie lunara, drepturile acordandu-se de la data de intai a lunii urmatoare depunerii documentatiei la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989,
avand in vedere ca pentru anul 2010 se preconizeaza emiterea unui numar de circa 5.000 de noi certificate de revolutionar,
avand in vedere efortul financiar semnificativ pe care il presupune pentru bugetul de stat plata indemnizatiilor prevazute de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioade restante, incepand cu anul 2004,
tinand seama de faptul ca nepromovarea prezentei ordonante de urgenta ar putea conduce la aparitia unor disfunctionalitati in sistemul de plata a drepturilor prevazute prin Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul imposibilitatii efectuarii platilor datorita numarului foarte mare de cereri si datorita sumelor importante de bani, restante si plati curente, ce ar trebui platite intr-o perioada scurta de timp,
este necesara esalonarea platii indemnizatiilor restante incepand cu anul 2012, in mod diferit in functie de nivelul sumelor restante cu titlu de indemnizatii reparatorii ce urmeaza a fi achitate beneficiarilor.
In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Fac obiectul prezentei ordonante de urgenta sumele reprezentand indemnizatii restante ce se achita beneficiarilor Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv cele prevazute la art. 4 si la art. 5 alin. (1) lit. m) din aceeasi lege.

ART. 2
Indemnizatii restante, in intelesul prezentei ordonante de urgenta, inseamna indemnizatiile aferente perioadei cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 documentatia care a stat la baza preschimbarii certificatului doveditor prevazut de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si luna in care se solicita efectuarea platii acestora la institutiile competente, conform legii.

ART. 3
(1) Plata indemnizatiilor restante prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se face esalonat, incepand cu anul 2012, de casele judetene de pensii, respectiv de Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, de casele de pensii din subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa cum urmeaza:
a) in situatia indemnizatiilor restante al caror cuantum depaseste valoarea a 20 de salarii medii brute:
- in anul 2012 se plateste 34% din valoarea sumei restante;
- in anul 2013 se plateste 33% din valoarea sumei restante;
- in anul 2014 se plateste 33% din valoarea sumei restante;

b) in situatia indemnizatiilor restante al caror cuantum se situeaza intre valoarea a 10 salarii medii brute si cea a 20 de salarii medii brute:
- in anul 2012 se plateste 50% din valoarea sumei restante;
- in anul 2013 se plateste 50% din valoarea sumei restante;

c) in situatia indemnizatiilor restante al caror cuantum se situeaza sub valoarea a 10 salarii medii brute, plata sumei restante se efectueaza integral in anul 2012.
(2) Salariul mediu brut prevazut la alin. (1) este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului 2012.
(3) Esalonarea prevazuta la alin. (1) vizeaza exclusiv indemnizatiile restante, asa cum au fost definite de art. 2, urmand ca plata indemnizatiei lunare sa se efectueze conform legii.

ART. 4
Sumele cu titlu de indemnizatii restante, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, se actualizeaza la data platii cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.
ART. 5
Prevederile privind plata esalonata a indemnizatiilor restante acordate beneficiarilor Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si persoanelor ale caror cereri pentru preschimbarea certificatelor prevazute de lege au fost depuse anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si nu au fost solutionate pana la aceasta data.
ART. 6
(1) Prevederile privind plata esalonata a indemnizatiilor restante acordate beneficiarilor Legii nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si persoanelor carora li s-au acordat aceste drepturi in baza unor hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile.
(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), pe perioada esalonarii platilor restante, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta, orice cerere de executare silita se suspenda de drept.

Bucuresti, 16 iunie 2010.
Nr. 53.

Pensie de urmas - ani de casatorie

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare : soacra mea poate opta pentru pensia sotului ei decedat (care este mai mare),renuntand la a dansei?
Mentionez ca au fost casatoriti legal termen de 1 an si 10 luni.
Daca da,ce acte trebuie depuse si unde?
Multumesc anticipat, C.V.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare si cu minim 10 ani de casatorie, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Intrucat soacra dvs. nu indeplineste conditia de minim 10 ani de casatorie. nu poate beneficia de pensie de urmas.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Ma numesc O.C. si sunt nascut la data de 06.04.1962. Am un stagiu realizat de cotizare de peste 30 ani, din care 24 ani la grupa I.
As dori sa stiu cand ma pot pensiona si cand as putea sa-mi depun dosarul de pensionare.V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde pe mail.
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:
Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.

Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 24 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 14 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 24 de ani, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 5 ani si 6 luni, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 59 de ani si 6 luni (06.10.2021), beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I, II si conditii speciale de munca

Intrebare:

“buna seara! as dori sa ma ajutati cu urmatoarea situatie
Sunt nascut in mai 1954 fiin incadrat in munca astfel:
23.10.1974 - 10.02.1976 - stagiu militar
23.03.1976 - 01.12.1978 - conditii normale
01.12.1978 - 12.04.1995 - grupa a-II-a de muncă
13.04.1995 - 01.04.2001 - grupa I de muncă la petrol
01.04.2001 - 01.05.2004 - condiţii de muncă speciale la petrol
01.05.2004 - iunie 2010 - condiţii de muncă speciale la petrol
Va rog sa-mi precizaţi care este varsta la care ma pot pensiona pentru limita de varsta?
Vă multumesc!”

Raspuns:

Din analiza datelor transmise de dvs., aveti un stagiu de cotizare format din:
-16 ani, 4 luni si 11 zile, in grupa II de munca;
-5 ani, 11 luni si 18 zile, in grupa I de munca anterior datei de 1 aprilie 2001;
-9 ani si 2 luni, in conditii speciale de munca, dupa 1 aprilie 2001.

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 22 de ani, 3 luni si 29 zile (5 ani, 11 luni si 18 zile, in grupa I de munca si 16 ani, 4 luni si 11 zile, in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani, respectiv pana la varsta de 60 de ani-mai 2014.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 5 ani, 11 luni si 18 zile, lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 2 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
c. De asemenea, mai exista posibilitatea de reducere a varstei standard de pensionare prevazuta in art. 46 din Legea nr. 19/2000, respectiv “asiguraţii care au realizat stagii de cotizare atât în condiţii deosebite, cât şi în condiţii speciale de muncă beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare,corespunzătoare fiecărei situaţii, fără ca această reducere să depăşească 12 ani.”
Astfel, conform anexei nr. 4 beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu total 8 ani, respectiv: 3 ani (pentru cei 9 ani si 2 luni de conditii speciale realizati dupa 2001) si 5 ani (pentru cei 22 ani, 3 luni si 29 zile de grupa superioara de munca conform legislatiei anterioare).
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. c, respectiv data inscrierii la pensie va fi mai 2011, cand veti implini varsta de 57 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Persoana cu handicap grav - conditii reducere varsta de pensionare

Intrebare:

„buna ziua
Sunt persoana cu handicap grav
Sunt nascuta in 17.07.1969
Am o vechime in munca de 13 ani si 4 luni.
Mentionez ca handicapul este congenital ( din nastere)
din acestia cred ca 1 an si 4 luni este fara grad de handicap atestat intrucat la vremea respectiva ( inainte de 1989) nu erau certificate care sa ateste gradul de handicap.
Facultatea este absolvita la cursuri de zi (1990-1995)
Mentionez deasemenea ca ultimi 10 ani am avut grad de handicap grav
Fata de cele de mai sus v-as ruga sa-mi spuneti in ce conditii as putea iesi la pensie.
Multumesc anticipat”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 15 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii dvs.-17.07.1969, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.
Conform art. 47 alin. (1) mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 10 ani).
Prin urmare, in raport cu prevederile legale existente la aceasta data, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta de la data de 17 iulie 2014.

Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“nascuta in 1957 ,ianuarie si am o vechime de 32 ani si 7 luni,gr.III .Cind pot beneficia de pensie anticipata partial.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in luna ianuarie 1957, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna ianuarie 2017.

Conform celor mentionate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv de dvs. este de 32 ani si 7 luni, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, aveti dreptul la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Prin urmare, in raport de dispozitiile legale in vigoare la aceasta data, puteti solicita pensia anticipata partiala incepand cu varsta de 55 de ani, respectiv din luna ianuarie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii.

17 iunie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Ma numesc V.A. si sunt nascut la data de 04.08.1957. Am un stagiu realizat de cotizare de peste 38 ani, din care 18 ani 7 luni si 25 zile la grupa I-a in cadrul Combinatului Siderurgic Hunedoara.
As dori sa stiu cand ma pot pensiona conf. art. 167 indice 1 din legea 19/2000 si cand as putea sa-mi depun dosarul de pensionare.
In speranta unui raspuns cat mai prompt, va multumesc anticipat.”

Raspuns:
Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 18 ani, 7 luni si 25 zile lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni si, in conformitate cu preveerile legale in vigoare la aceasta data, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform art. 167 indice 1 incepand cu varsta de 53 de ani si 1 luna, respectiv incepand cu data de 4 septembrie 2010.
Precizam din nou ca puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform acestui articol doar pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Trecere pensie de limita de varsta - pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc C.A., sunt din Braila si doresc sa stiu cand pot iesi la pensie la limita de virsta.
Sunt nascuta pe 31-01-1956, sunt pensionata pe caz de boala pe data de12-05-2009, am lucrat 23 ani si o luna gr. 2 , 10 ani si o luna conditii normale de munca.
Va multumesc,
Numai bine. ”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 31 ianuarie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 23 ani si 1 luna, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, de la data de de 31 ianuarie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Tatal meu este nascut in data de 12.02.1958 cu un stagiu de cotizare de 30 ani . Din acestia a lucrat in grupa I de munca 17 ani. Vroiam sa stiu daca mai poate sa-si depuna dosarul anul acesta pentru pensionare. Va multumesc, L.”

Raspuns:
Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de aproximativ 17 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta tatalui dvs. nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 17 de ani, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 3 ani si 5 luni, prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 61 de ani si 6 luni (12.08.2019), beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anteioare), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie limita de varsta si anticipata partiala

Intrebare:

“Tatal meu este nascut pe 07.05.1954, lucreaza din 15.12.1971. desi si-a schimbat locul de munca n-are nici o pauza intre perioada 1971-2010, decat cei doi ani in armata 1974-1976. a primit spor de vechime si de fidelitate numai in perioada 1991-1995. are vechime in munca de 39 de ani si 24 de ani strungar.Am dori sa stim de cand poate sa depuna actele pentru cerere si normal si anticipata?daca beneficiaza de vreo categorie ca strungar?care este diferenta dintre cerere anticipata si cerere anticipata partiala? multumesc mult ”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut in data de 7 mai 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 7 mai 2019, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Conform prevederilor legale in vigoare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, intrucat din cele specificate de dvs. a realizat stagiul de cotizare mentionat mai sus, se va putea inscrie la pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la data de 7 mai 2014.
Cu privire la acordarea grupei de munca pentru meseria de strungar, precizam ca, in vederea luarii in calcul a grupei superioare de munca, un asigurat sau pensionar trebuie sa prezente casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea la care a lucrat, care să ateste că a desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.
Mentionam, de asemenea, ca nu poate beneficia de pensie anticipata, pensie la care este necesara depasirea stagiului complet de cotizare cu cel putin 10 ani, respectiv un stagiu total de 45 de ani, in cazul tatalui dvs.

Cu bine,
Specialist pensii.

15 iunie 2010

Pensie de urmas - sot supravietuitor

Intrebare:

“Buna ziua,
In atentia domnului Stefan Ene - specialist pensii

Ma numesc B.M.V. sunt nascuta pe data 07.04.1951 iar din data de 27.07.1993 sunt vaduva fiindca sotul meu a murit de cancer pulmonar.Mentionez ca am fost casatoriti din data 04.12.1980 , deci timp de 13 ani.
Eu nu am lucrat niciodata , am fost casnica, si nici nu am realizat venituri din alte surse independente ci am fost ajutata sa supravietuiesc de cei 4 copii ai mei.
Eu locuiesc in mun. Mangalia, jud. Constanta si am fost la serviciul pensii din localitate si mi-au spus sa vin la anul si atat neprimind nici un alt fel de informatie.
Intrebarea mea este : Cand si in ce conditii am dreptul la pensie de urmas si care este cuntumul/modul de calcul al acesteia ?
In speranta ca ma ve-ti lamurii cu mai multe detalii va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra. { rog sa-mi trimite-ti raspunsul pe adresa de email: }
Multumesc, B.M.V.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar in cazul dvs., fiind nascuta in data de 7 aprilie 1951, aceasta este de 58 de ani si 9 luni (respectiv 7 ianuarie 2010).
Prin urmare, din ianuarie 2010, aveti dreptul deschis la pensie de urmas, cu conditia ca sotul dvs. sa fi avut la data decesului conditii pentru acordarea unei pensii, lucru care se va stabili de catre casa teritoriala de pensii.
Asadar, puteti depune dosarul de pensie de urmas la casa de pensii de care apartineti, dosar ce trebuie sa contina urmatoarele documente:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.
Conform art. 71 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Cu bine,
Specialist pensii.

13 iunie 2010

Pensie limita de varsta - grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
As dori sa aflu si eu cateva informatii pentru soacra mea pentru pensionarea cu grupa a II a:
- Este nascuta pe 6.05.1956
- Vechime totala stagiu de cotizare- inclusiv in perioada de somaj- la data de 1.05.2010- 34 ani
- Grupa a II a de munca in procent de 100%- 17 ani si 4 luni
Mentionez ca in prezent este somera de la data de 4.01.2010.
In speranta ca voi primi un raspuns cat mai curand, va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca persoana in cauza este nascuta la data de 6 mai 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat aa realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II munca) o perioada totala de 17 ani si 4 luni conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani si 6 luni, de la data de 6 noiembrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform datelor precizate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (6 mai 2011).
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie limita de varsta - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
As dori si eu un raspuns de la dumneavoastra cu privire la iesirea la pensie a tatalui meu.Asadar va las mai jos urmatoarele informatii:
.In Luna martie, anul acesta a implinit 50 de ani.
.Luna trecuta, mai exact in data de 24 Aprilie a implinit 34 de ani lucrati zi de zi.
.Are 21 de ani si 8 luni lucrati, numai grupa I de munca-metalurgie.
.Din anul 2001( aprilie) pana in anul 2005 (iulie) are grupa II de munca cu 100% - 3 luni la an.
.Din anul 2005( august) pana in 2006( august) s-a aflat in somaj
.Din anul 2006 pana in prezent lucreaza cu forme legale.
CAT DE REPEDE SE POATE PENSIONA?
CAT DE MULT CONTEAZA CEI 21 DE ANI SI 8 LUNI DE
GRUPA I ,AVAND IN VEDERE CA ACESTIA SE PUN 6 LUNI LA AN?
Va multumesc mult!”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.
In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si conditii deosebite de munca (pentru ca dupa data de 1 aprilie 2001 nu mai exista grupa II de munca, ci doar conditii deosebite), rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 26 ani (21 ani si 8 luni, in grupa I de munca si 4 ani si 4 luni, in conditii deosebite de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani (martie 2019).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 21 ani si 8 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta tatalui dvs. nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi aprilie 2019, cand va implini varsta de 59 de ani, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie limita de varsta si anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc S.M. si am o serie de intrebari cum ar fi: sint nascuta in 09/11/1954 (55 ani si 6 luni), cu o vechime in cimpul muncii de 31 ani si 10 luni,din care 5 ani si 8 luni in grupa I de munca si 4 ani si 9 luni in grupa aII-a de munca.
Cind pot iesi la pensie la limita de virsta si/sau la pensie anticipata?
Daca da, va rog sa imi comunicati si mie un raspuns in acest sens.
Va multumesc mult!”

Raspuns:
Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 9 noiembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II munca) o perioada totala de 10 ani si 5 luni conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani si 11 luni, de la data de 9 octombrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform datelor precizate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 11 luni (9 octombrie 2009). Prin urmare, la aceasta data, puteti solicita pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Calcul stagiu de cotizare - informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“ Buna seara,
As dori sa stiu cand se poate pensiona tatal meu atat in conditii normale cat si la pensie anticipata si anticipata partial (daca se poate sa mentionati si cam care ar fii penalizarea pentru pensia anticipata).
Mai jos sunt datele tatalui meu:
Data nasterii: 29.12.1952
Stagiu cotizare:
20.02.1972 - 16.06.1973 - stagiu militar
25.02.1974 - 15.06.1974 - angajat
12.08.1974 - 23.04.1987 - angajat
01.03.1988 - 01.07.1994 - angajat
01.07.1994 - 31.10.1994 - somaj
01.11.1994 - 30.09.2005 - angajat
01.10.2005 - 30.09.2006 - somaj
01.10.2006 - prezent - angajat
Totodata va rog sa-mi spuneti daca la calcul pentru pensia anticipata se ia in considerare si perioada de somaj si daca se poate pensiona anticipata daca este in somaj.
Va multumesc anticipat! C.T.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in data de 29 decembrie 1952, varsta standard de pensionare fiind de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 29 decembrie 2017.

Dupa analiza datelor mentionate in mesajul dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv este de 36 ani, 6luni si 26 zile, din care 35 ani si 3 luni, in conditii normale de munca si 1 an, 3 luni si 26 zile, stagiu asimilat (perioada satisfacerii serviciului militar).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate). Somajul este considerat stagiu in conditii normale de munca si se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare realizat pentru inscrierea la pensie anticipata partiala.
Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (29 decembrie 2012).
Intrucat aveti un stagiu total de 35 ani si 3 luni pana la aceasta data, diminuarea ar fi in jur de 30 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 35 ani si 3 luni, diminuare cu 0,50 % pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in decembrie 2012-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 65 de ani
-0,50 x 60 luni = 30 %.
Mentionam ca datele precizate mai sus sunt calculate conform prevederilor legale in vigoare la data intocmirii prezentului raspuns.
Cu bine,
Specialist pensii.

Calcul stagiu de cotizare - informatii inscriere pensie

Intrebare:

“ Buna seara,
Sunt nascuta in 10.10.1955.
Va rog sa ma ajutati cu calcularea vechimii in munca si sa-mi spuneti cand
pot sa ma pensionez partial anticipat, avand in vedere urmatoarele date:
- 01.10.1974- 30.09.1978 facultate;
- 23.10.1078- 18.03.1986 angajata;
- 18.03.1986- 04.02.1987 am urmat sotul in strainatate (MAE);
- 05.05.1987- 26.09.1990 angajata;
- 26.09.1990- 17.07.1991 urmat sotul in strainatate(MAE);
- 07.10.1991- 29.09.1992 angajata;
- 29.09.1992- 24.09.1995 urmat sotul in strainatate(MAE);
- 20.12.1995-23.07.1998 angajata;
- intrerupere prin demisie;
- 01.09.1998- 30.12.1998 angajata;
- 30.12.1998- 22.05.2002 urmat sotul in strainatate(MAE)- din care perioada
30.12.1998- 31.03.2001, pana la aparitia legii 19, constituie vechime in
munca;
- 04.09.2001 pana in present: contract individual CAS.
Va rog de asemenea sa precizati cu cat timp inainte de data pensionarii
anticipate se poate depune dosarul de pensionare.
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese sunteti nascuta in data de 10 octombrie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 10 octombrie 2015.

Dupa analiza datelor mentionate in mesajul dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv este de 34 ani, 4 luni si 10 zile, din care 30 ani, 4 luni si 10 zile, in conditii normale de munca si 4 ani, stagiu asimilat (perioada studiilor universitare).
Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respective la implinirea varstei de 55 de ani (10 octombrie 2010).

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cu privire la data de la care puteti depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2010. Prin urmare, puteti depune dosarul de pensie anticipata partiala incepand cu data de 10 septembrie 2010, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la data intocmirii prezentului raspuns.
Cu bine,
Specialist pensii.

12 iunie 2010

Informatii inscriere anticipata partiala

Intrebare:

“buna ziua, as dori o informatie, sunt nascuta in 1956 - octombrie.lucrez din ianuarie - anul 1971 avand o intrerupere de numai 3 ani jumate.deci cu o vechime de 35 de ani in munca ( 8 ani de cand lucrez la operator calculator -care am inteles ca e socotit grupa de munca).As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat.In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat.”

Raspuns:


Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in luna octombrie 1956, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna octombrie 2016.

Conform celor mentionate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv de dvs. este de 35 ani, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, aveti dreptul la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

Prin urmare, in raport de dispozitiile legale in vigoare la aceasta data, puteti solicita pensia anticipata partiala incepand cu varsta de 55 de ani, respectiv din luna octombrie 2011.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog, daca se poate, sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Sunt femeie, am 54 de ani si 1 luna (nascuta in aprilie 1956), perioada de cotizare 33 ani si 9 luni si in grupa I de munca am lucrat 4 ani si 5 luni. Va rog sa-mi spuneti cand as putea iesi la pensie anticipata partiala.
Va multumesc.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in luna aprilie 1956, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna aprilie 2016.
Conform celor mentionate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv de dvs. este de 33 ani si 9 luni, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, aveti dreptul la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Prin urmare, in raport de dispozitiile legale in vigoare la aceasta data, puteti solicita pensia anticipata partiala incepand cu varsta de 55 de ani, respectiv din luna aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii trecere limita de varsta sau anticipata partiala din pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa stiu amanunte despre data de la care voi putea sa intru in pensie definitiva sau eventualitatea unei pensionari anticipate, avand in vedere urmatoarele date:
-sunt nascuta la 17.02.1959
-am lucrat ca inginer in industria textila din 1.04.1983 pana la 1.03.2009
-din 1.03.2009 pana in prezent sunt pensionata pe caz de boala, gr. 3.
Nu reusesc sa ma angajez cu 4 ore nicaieri. Faptul acesta va influenta vechimea sau cuantumul pensiei, la momentul stabilirii acesteia?
Va multumesc.
Cu stima deosebita, M.R.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 17 februarie 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Prin urmare, puteti solicita trecerea din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani.
La acea data, va fi luata in calcul si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate (respectiv cuantumul efectiv incasat). In situatia in care, in perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate gradul 3, va angajati cu contract de munca cu timp partial de 4 ore, veniturile brute realizate pe perioada acestui contract se vor lua in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
De asemenea, precizam ca nu aveti dreptul la pensie anticipata partiala, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, iar legea nu prevede posibilitatea trecerii din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati partiali.
Cu bine,
Specialist pensii.

9 iunie 2010

Intrebari pensie pentru limita de varsta si pensie anticipata partiala

Intrebare:


“Am sa va adresez 2 intrebari:

1. La ce varsta se poate pensiona anticipat un barbat nascut in luna aprilie 1951 si care in luna iunie 2010 are 40 ani vechime in munca?
Daca o persoana mai are cel mult 5 ani pana la varsta standard de pensionare poate fi concediat?

2. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare.
Am 55 de ani (deci mai am destul pina la 65), Am lucrat neintrerupt intre oct 1980 si aprilie 1991. Am lucrat in Romania 10 ani si 7 luni. Am fost student la zi 5 ani. Am servit patria in armata 9 luni si 2 saptamani. Domiciliez in prezent in strainatate dar sunt cetatean roman.Incerc sa aflu de fapt, daca pot conta pe o pensie la implinirea varstei de 65 de ani sau nu. Multumesc anticipat!
As dori raspunsul si pe mail, dar le voi urmari si pe blog.
Multumesc, A.”

Raspuns:

1. Avand in vedere faptul ca domnul in cauza este nascut in luna aprilie 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data aprilie 2016, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
De asemenea, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, intrucat din cele specificate de dvs. a realizat stagiul de cotizare mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie anticipata partiala incepand cu luna aprilie 2011, conform prevederile legale in vigoare la data intocmirii prezentului raspuns.
In privinta concedierii persoanei in cauza cu 5 ani inaintea pensionarii, mentionam ca dispozitiile legale nu prevad niciun impediment, acest lucru fiind lasat la latitudinea angajatorului.
2. Din analiza datelor prezentate de dvs., reiese ca aveti un stagiu de cotizare realizat de 16 ani, 5 luni si 15 zile, cumuland perioadele mentionate in mesajul dvs.
Prin urmare, indepliniti conditia stagiului minim de cotizare prevazut de lege de 15 ani si puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.